Festivalul de film evreiesc, desfășurat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, s-a încheiat luni, 21 noiembrie, cu proiecția filmului „From Cairo to the Cloud:The World of the Cairo Geniza”. Filmul a fost realizat de regizoarea canadiană Michelle Pyma. Acesta prezintă o colecție fascinantă de texte antice care au fost ținute secrete într-o sinagogă din Cairo timp de secole și călătoria lor incredibilă în epoca modernă.
La invitația Muzeului Național de Istorie a României, am participat din partea publicațiilor Infofinanciar și Capital la evenimentele care au încheiat Festivalul de film evreiesc.
Fiind cea mai mare și cea mai variată colecție de manuscrise medievale din lume, aceste documente acoperă întreaga istorie a evreilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Andaluzia între secolele al III-lea și al IV-lea după Hristos.
Seara a început cu un recital al violoncelistului Bogdan Popa, urmată de discursul directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, care a susținut că „Poporul evreiesc a fost înzestrat cu o capacitate extraordinară de a vorbi prin imagini”. El a conturat liniile principale ale tradițiilor și obiceiurilor specifice religiei și culturii iudaice, insistând pe modul în care evreii tratează cărțile sfinte. În religia iudaică este interzis să arunci cărțile care conțin numele lui Dumnezeu, întrucât cărțile au suflet. Aceștia au dezvoltat obiceiul de a le îngropa. Acesta este și motivul pentru care documentele găsite în Cairo au fost păstrare în pereții sinagogii.
Manuscrisele, o minunată incursiune în cultura iudaică
Manuscrisele Genizah sunt scrise pe velină, hârtie, papirus, pânză și alte materiale. Sunt scrise în mai multe limbi, dar în principal în ebraică, arabă și aramaică. Genizah oferă o perspectivă aprofundată asupra vieții economice și culturale mediteraneene, în special din secolele X-XIII, pe lângă cărțile religioase evreiești precum Biblia, Talmudul și lucrările rabinice ulterioare (unele în mâinile originale ale scriitorilor).
Agnes S. Lewis și Margaret D. Gibson, studente scoțiene și gemene identice, au adus din Egipt câteva fragmente din Genizah pe care le-au considerat interesante și le-au prezentat lui Solomon Schechter, „prietenul lor rabinic irepresibil de interesat”, la Cambridge. Schechter, care era deja familiarizat cu Genizah, dar nu-i cunoștea semnificația, a înțeles imediat importanța materialului. Schechter a călătorit în Egipt cu ajutorul Marelui Rabin și a scos majoritatea conținutului camerei Genizah cu ajutorul lui Charles Taylor, un prieten și coleg de la Cambridge. În timp ce călătorea în Sinai, Agnes și Margaret i s-au alăturat acolo, iar el le-a arătat camera, pe care Agnes a descris-o ca fiind „de nedescris”.
Există o mulțime de fragmente în Cairo Genizah care pot fi datate în primele decenii ale celui de-al doilea mileniu al erei noastre, precum și câteva piese din secolul al XIX-lea. Manuscrisele din Genizah conțin un număr mare de lucrări laice, precum și texte sfinte și religioase. Scrierile liturgice, textele biblice și textele asociate, precum și literatura rabinică sunt cele mai des întâlnite subcategorii de fragmente literare. În plus, există scrieri din domeniile filozofiei, științei, misticismului și lingvisticii. Documentele juridice și comunicările personale sunt incluse printre obiectele nonliterare. În plus, au fost descoperite cărți de conturi comerciale, sarcini școlare și numeroase tipuri de documente comunale.
În cadrul evenimentului au vorbit și Dan Michael Schlanger, Președintele Festivalului de Film Evreiesc, cât și Ambasadorul Suediei în România.
Seara s-a terminat cu mesajul lui Dan Michael Schlanger „Creștinii, musulmani, evrei, toți suntem unul”, urmat de un cocktail.
Festivalul Filmului Evreiesc București face parte dintr-o rețea de 200 de evenimente de film evreiesc organizate în întreaga lume. Festivalul din acest an a fost sponsorizat de Ministerul Culturii, Ambasada Statului Israel la București și Federația Comunităților Evreiești din România și a fost finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. A fost produs în colaborare cu Primăria Municipiului București prin Direcția Generală Cultură, Educație, Turism și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Centrul Național al Cinematografiei, iar Asociația SEMPER CULTURALIA este producător, iar Grupul PUBLICIS ONE și Fundația ABI sunt coproducători.