Conform unui raport emis vineri de Agenţia Europeană pentru Protecţia Graniţelor (Frontex), în primele cinci luni ale anului 2023, numărul cazurilor de detectare a trecerilor ilegale la frontierele externe ale UE a ajuns la 102 000, cu 12% mai mult decât în urmă cu un an.

În luna mai, au fost detectate 19 800 de treceri neregulamentare ale frontierei, în scădere cu 31% față de anul trecut.

Ruta mediteraneană centrală a reprezentat aproximativ jumătate din trecerile neregulamentare în UE până în prezent în acest an, iar intrările pe alte rute de migrație către UE au scăzut.

Cei mai mulți migranți ajung în Europa prin Mediterană

Mediterana Centrală rămâne principala rută de migrație către UE. În primele cinci luni ale anului, numărul migranților a crescut de peste două ori (160 %) față de aceeași perioadă din 2022. Este cel mai mare număr înregistrat din 2017 încoace.

Peste 2 700 de ofițeri ai Corpului permanent și membri ai personalului Frontex sunt implicați în diverse operațiuni care sprijină statele membre și țările vecine în protejarea frontierelor externe ale UE și în combaterea criminalității.

Până în prezent în acest an, Mediterana Centrală rămâne cea mai activă rută de intrare în UE, cu peste 50 300 de detecții în perioada ianuarie-mai raportate de autoritățile naționale. Această rută a reprezentat aproape jumătate din intrările neregulamentare în UE în 2023.

Sosirile pe ruta mediteraneană centrală au determinat creșterea cu 12% a tuturor intrărilor în UE, în timp ce sosirile pe toate celelalte rute de migrație au înregistrat scăderi, variind de la 6% pe ruta mediteraneană vestică până la 47% pe ruta Africii de Vest.

Presiunea migrației rămâne ridicată

Scăderea a fost cauzată în principal de perioadele lungi de condiții meteorologice nefavorabile, care au făcut ca călătoriile deja periculoase la bordul unor ambarcațiuni nepotrivite să fie și mai riscante. Cu toate acestea, presiunea migratorie în regiune rămâne ridicată și ne putem aștepta la o creștere a activității contrabandiștilor în regiune în lunile următoare.

În perioada ianuarie-mai, ruta Balcanilor de Vest, care este a doua cea mai activă rută, cu peste 30 700 de detecții, a înregistrat o scădere de 25 % în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Scăderile pe această rută de migrație observate de la începutul anului reprezintă un efect tangibil al alinierii politicilor de vize ale țărilor din regiune la reglementările UE, a mai transmis Frontex.