Este vorba de o misiune de milioane de euro, a Agenției UE de protecție a granițelor, Frontex, care speră că astfel va sprijini operațiunile de salvare a migranților, scrie Times of Malta.
Agenția a atribuit anul trecut contracte în valoare de 100 de milioane de euro către Airbus și o companie israeliană de armament pentru a opera sisteme de aeronave pilotate de la distanță pentru „servicii de supraveghere aeriană maritimă”.
O dronă a efectuat deja un zbor de test de pe Aeroportul Internațional din Malta.
Dronele vor fi utilizate exclusiv în scopuri de supraveghere a frontierelor și nu vor transporta arme.”Sperăm că dronele ne vor permite să sprijinim operațiunile de salvare pentru perioade mai lungi de timp”, a spus un oficial al Frontex.
Deocamdată nu se știe dacă drone similare Frontex vor opera și din Grecia și Italia. Drona Heron, utilizată în mod obișnuit de forțele armate israeliene și germane, este capabilă să zboare mai mult de 24 de ore și poate zbura la o înălțime de 10.000 de metri.
În 2029, informația că Frontex plănuiește să utilizeze drone a generat critici, susținându-se că UAV-urile ar putea permite UE să evite responsabilitatea legală de a salva vieți.
Bugetul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Coastă (Frontex) a crescut de la 6 milioane euro, în 2005, la 460 milioane euro în 2020, în special din cauza creșterii migrației. Serviciul de supraveghere a aerului va include furnizarea unui flux de date fiabil în timp real și posibilitatea de a partaja astfel de date.