Fructele și legumele, din ce în ce mai scumpe
Fructele și legumele devin din ce în ce mai scumpe. Un exemplu este varza, care este vândută acum de producători cu aproximativ 1,2 lei pe kilogram. În piețe, prețul poate ajunge chiar și la 3 lei pe kilogram, din cauza unei producții mult diminuate în acest an, afectată și de ploi și grindină.
În doar Dâmbovița și Teleorman, furtuna a distrus 80% din culturile de varză.
De asemenea, temperaturile ridicate au determinat o recoltare mai devreme a roșiilor. În piețe, prețul unui kilogram de roșii poate ajunge până la 12 lei, în timp ce prețurile de la producător variază între 70 de bani pe kilogram pentru o calitate inferioară și 3 lei pe kilogram pentru o calitate superioară.
De asemenea, castraveții sunt extrem de scumpi în prezent. În piețe, prețul castraveților este de 6 lei pe kilogram, în timp ce de la producător pleacă la prețul de 1 leu pe kilogram.
Ardeii kapia sunt cei mai scumpi, cu un preț de pornire de la producător de 15-16 lei pe kilogram, iar în piețe ajung să fie vânduți cu 25-30 lei pe kilogram, notează Antena 3 CNN.
În cazul cartofilor noi, prețul de la producător este de 1,5 lei pe kilogram, în timp ce în piață poate ajunge până la 5 lei pe kilogram. Prețurile vinetelor stabilite de producători variază între 3 și 5 lei pe kilogram. În schimb, la tarabă, vinetele se vând cu 8 lei pe kilogram.
Substanțe periculoase găsite în căpșunile din România
În altă ordine de idei, amintim că în timpul controalelor din București, inspectorii au descoperit căpșuni românești contaminate cu pesticide periculoase pentru consum, care erau comercializate într-o piață din București.
Lotul respectiv de căpșuni a fost retras de pe piață. Descoperirea a avut loc în urma testării mai multor alimente de către autorități. Potrivit acestora, numărul produselor care conțin pesticide peste limitele permise s-a dublat.
Cele mai multe probleme au fost identificate la verdețuri, mere și vinete. Inspectorii au efectuat controale și în piața Râmnicu Sărat din București, unde au prelevat trei probe. Aceștia au colectat o probă de cireșe și două de căpșune. Probele recoltate au fost apoi transportate în laborator, unde s-au efectuat teste pentru 368 de substanțe. Mai multe puteți citi aici.