Medicul Tudor Ciuhodaru le recomandă românilor ca după Crăciun și Revelion să își reia progresiv alimentația pentru a evita alte probleme de sănătate. Totodată, el a precizat că persoanele care suferă de anumite boli trebuie să nu întrerupă medicația, în contextul în care există riscul să apară numeroase complicații.
„După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.
Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură. Alimentele trebuie reintroduse treptat”, a spus medicul.
Acesta recomandă introducerea ananasului crud în alimentație. Potrivit medicului, acest fruct facilitează digestia și totodată, are și alte beneficii pentru organismul uman. Alături de ananas se recomandă și puțină mișcare, în fiecare zi.
Ce putem mânca după masa de Revelion
„Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
Totodată, un alt sfat venit din partea medicului se referă la pauza dintre mese, care trebuie să fie de minimul 40 de mâncare, astfel încât sistemul digestiv să nu fie suprasolicitat.
„Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a nu suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc, poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul.
Ce afecțiuni poate trata ananasul
Referitor la ananasul recomandat de medicul Tudor Ciuhodaru, acest fruct este bogat în micronutrienţi și totodată, este sărac în calorii. Ananasul are de asemenea proprietăţi antiinflamatoare, vindecă indigestia, poate reduce riscul de cheaguri de sânge și osteoporoza.
Totodată, printre ingredientele ananasului se numără și o enzimă digestivă care este eficientă pentru digestie și împiedică balonarea. Ananasul este recomandat după o masă plină în contextul în care este un bun diuretic şi previne depunerea grăsimilor în organism.
Acest fruct conține și o cantitate mare de cupru care poate preveni formarea cheagurilor de sânge, dar și a bolilor osoase, având în vedere faptul că mineralul stimulează producţia de hemoglobină din organism şi accelerează cicatrizarea rănilor.
Trebuie menționat faptul că, în general, carenţa de cupru cauzează osteoporoză, anemie, probleme cu glanda tiroidă şi scăderea numărului de limfocite. Astfel, medicii recomandă în cazul adulților 699 de miligrame de cupru pe zi, iar pe lângă ananas, acesta se mai regăsește și în crustacee, carne de vită sau ciuperci.
Ananasul mai conține și betacaroten, care reduce cu până la 35% riscul afecţiunilor oculare, cum ar fi degenerescenţa maculară a retinei, care în timp reduce abilitatea de a citi sau de a recunoaşte chipurile.