Pe lângă faptul că sunt parfumate și delicioase, caisele, aceste fructe aurii ale verii, au și un profil nutritiv impresionant. Caisele fac parte din familia fructelor de piatră, care include și nectarine, prune, piersici și cireșe.
Deși conțin multe fibre, numărul mare de vitamine și antioxidanți contribuie la îmbunătățirea sănătății, arată Health.com
Știați că doar două caise pe zi asigură organismului 50% din doza zilnică recomandată de beta-caroten? Iată care sunt beneficiile caiselor, informațiile nutriționale și cum le puteți include în alimentație. Profilul nutrițional al unei caise proaspete (35 g), conform USDA, este următorul:
Calorii: 17
Grăsimi: 0,14 g
Sodiu: 0,35 g
Carbohidrați: 3,9 g
Fibre: 0,7 g
Zaharuri adăugate: 0 g
Proteine: 0,5 g
Vitamina C: 3,5 g
Vitamina A: 33,6 g
Fibre pentru o digestie sănătoasă
Unul dintre nutrienții-cheie ai caiselor sunt fibrele; o cană de caise proaspete are 3,1 grame fibre, ceea ce reprezintă aproape 11% din doza zilnică recomandată. Conținutul de fibre este împărțit destul de uniform între fibre solubile și insolubile, care sunt importante pentru sănătatea digestivă, dar și pentru sănătatea generală.
Fibrele solubile ajută la înmuierea scaunelor, în timp ce fibrele insolubile adaugă volum, pentru a menține lucrurile în mișcare și pentru a preveni constipația. În plus, fibrele ajută la reducerea nivelului colesterolului, gestionarea zahărului din sânge și promovarea sațietății
Bogate în vitamina C
O cană de caise conține aproximativ 15 g de vitamina C—17% din doza zilnică. Vitamina C este un nutrient important pentru diferite probleme ale sănătății, în special pentru sănătatea imunitară și a pielii. Promovează imunitatea înnăscută și adaptativă pentru a evita agenții patogeni dăunători.
În plus, ajută la sinteza colagenului, o componentă importantă a țesutului conjunctiv. Deoarece pielea face și ea parte din sistemul imunitar, beneficiile vitaminei C pentru sănătatea pielii au beneficii de stimulare a sistemului imunitar.
Bogate în nutrienți-cheie pentru sănătatea ochilor
Caisele sunt o sursă bună de vitamina A – un grup de retinoli solubili în grăsimi – probabil cel mai cunoscut pentru rolul pe care îl are în promovarea sănătății ochilor. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este o parte esențială a rodopsinei, o proteină din ochi care îi ajută să răspundă la lumină.
Vitamina A joacă, de asemenea, un rol în funcționarea optimă a altor părți ale ochiului – corneea și membranele conjunctivale. În plus, vitamina C din caise contribuie la protejarea împotriva cataractei, încetinind progresia degenerescenței maculare și a pierderii acuității vizuale.
Sursă bună de antioxidanți
Caisele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, vitamina A și beta caroten. De asemenea, sunt bogate în compuși fenolici, un alt tip de antioxidant care este asociat cu rate mai scăzute de cancer și boli cardiovasculare.
Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi care provoacă stres oxidativ, legat de boli precum cancer, boli cardiovasculare, diabet, Alzheimer, Parkinson și anumite boli oculare.
Ajută la hidratare
Fructele și legumele sunt o altă modalitate excelentă de hidratare, deoarece au un conținut ridicat de apă. Caisele au aproximativ 85% apă, așa că oferă nu doar nutrienți importanți, ci și o bună hidratare.
Menținerea hidratării ajută la reglarea temperaturii, lubrifierea articulațiilor și la eliminarea deșeurilor (prin urină, transpirație și mișcări intestinale).