Nucile românești sunt la mare căutare în țările din Europa datorită calității lor ridicate. Între timp, românii consumă din ce în ce mai puține nuci, cu toate că acestea sunt delicioase și extrem de nutritive.

Străinii caută nucile românești, în timp ce românii au uitat de ele

Francezii îmbogățesc astfel brânzeturile și salamurile crud-uscate, spaniolii o transformă în lapte, iar nemții o folosesc în patiserii. Cum noi mâncăm prea puține, nucile merg în mare parte la export. Un singur procesator vinde în străinătate peste 90% din producție. Străinii plătesc până la nouă euro pe kilogram, iar cererea este în creștere, scrie stirileprotv.ro.

Nucile, exportate în zeci de țări

Un procesator de nucă din România are contracte în 23 de țări de pe trei continente. Anul trecut a vândut kilogramul de nuci cu șase – nouă euro, în funcție de calitate, în creștere cu 30% față de anul 2020. În ultimul deceniu, producția de nuci a crescut cu aproape 40 la sută, arată datele Institutului Național de Statistică. Dar cum românii mănâncă prea puține, majoritatea merg la export.

Germania caută acest fruct deosebit de mult

Germania este una dintre țările care importă cel mai mult nuci din România. Firmele nemțești cumpără cu până la nouă euro kilogramul de miez de nucă și îl vând cu 15 mai departe.

”Au calitate foarte bună și sunt prelucrate foarte bine. Noi vindem miezul de nucă simplu, ambalat separat sau împreună cu alte tipuri de nuci și apoi mai vindem și în patiserii.”, a explicat directorul unei companii de profil din Germania. De asemenea aceasta este apreciată și în Franța, nuca românescă ajunge în brânzeturi, dar și în salamul crud-uscat. Preparate asemănătoare am început să găsim și la noi.

Pentru că sunt bogate în minerale, vitamine și proteine, nucile sunt folosite în mai toate bucătăriile. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii consumă doar aproximativ 80 de grame pe lună.