Fructul minune care nu ar trebui să lipsească din alimentație. Are multe beneficii pentru organism. Cercetările arată că acest fruct, consumat mai des, poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Fructul minune care nu ar trebui să lipsească din alimentație. Are multe beneficii pentru organism
Zeci de milioane de oameni din toată lumea au diabet zaharat și aproximativ 90% până la 95% dintre aceștia au diabet de tip 2, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Rezistența la insulină este un precursor comun al diabetului de tip 2.
Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de fructe a fost legat de o mai bună sensibilitate la insulină și de un risc redus de a face diabet. Așadar, care este cel mai bun fruct care ajută la rezistența la insulină?
Conform Eatingwell, insulina este un hormon care ajută la mutarea zaharurilor din sânge în celule, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru energie. În cazul rezistenței la insulină, celulele nu mai răspund bine la acest hormon, așa că pancreasul reacționează producând din ce în ce mai mult din acest hormon.
Multe persoane care suferă de obezitate sau afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) au rezistență la insulină. Dacă insulina produsă nu este suficientă pentru a trage zaharurile în celulele corpului, pentru energie, nivelul zahărului din sânge crește. Asta poate duce la diabet de tip 2, care vă expune un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și pierderea vederii.
Se poate gestiona rezistența la insulină?
Există modalități de a preveni și de a gestiona rezistența la insulină, iar una dintre ele este alimentația. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de fructe a fost legat de o mai bună sensibilitate la insulină și de un risc redus de a dezvolta diabet.
Ce trebuie să căutăm într-un fruct pentru a combate rezistența la insulină
Fibre
Fibrele ajută la încetinirea digestiei. Un studiu din 2019 publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că adolescenții cu un aport mai mic de fibre aveau niveluri mai mari de insulină a jeun, semnalând rezistența la insulină. Aceste constatări sunt susținute de o meta-analiză din 2021 publicată în Journal of Functional Foods, care a arătat că atât produsele din fibre solubile, cât și fibrele din alimente, au îmbunătățit sensibilitatea la insulină la pacienții cu diabet de tip 2.
Sursă de antioxidanți
Antioxidanții pot juca un rol în reducerea rezistenței la insulină și prevenirea diabetului. De exemplu, un studiu din 2022 publicat în Antioxidants a constatat că participanții care au avut cel mai mare aport de antioxidanți au avut rate mai scăzute de prediabet și rezistență la insulină. Un studiu din 2019, din Jurnalul European de Epidemiologie, a arătat rezultate similare.
Para, fructul- minune pentru rezistența la insulină
S-a demonstrat că anumite fructe reduc riscul de a dezvolta diabet, mai mult decât altele. Cel mai bun fruct pentru rezistența la insulină este para. O pară medie are 5,5 grame de fibre – 20% din valoarea zilnică – și 27 de grame de carbohidrați. Perele sunt și o sursă bună de antioxidanți, precum vitamina C și polifenoli. O meta-analiză din 2017 publicată în Food & Function a constatat că consumul de pere și mere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 18%. Cercetătorii au descoperit că și o singură porție de pere și mere pe săptămână a redus riscul de diabet de tip 2 cu aproape 13%.
Alte fructe indicate pentru rezistența la insulină
Există și alte fructe care s-au dovedit a fi benefice:
– Merele. S-a descoperit că, pe lângă pere, consumul de mere ar putea reduce, de asemenea, riscul de diabet.
– Fructele de pădure. Sunt o sursă excelentă de fibre și antioxidanți, care ar putea ajuta la gestionarea rezistenței la insulină. De fapt, un studiu din 2020 publicat în Food & Function a constatat că fructele de pădure au îmbunătățit controlul glicemic la persoanele cu risc de diabet, împreună cu markeri pentru alte complicații de sănătate asociate cu diabetul, cum ar fi bolile cardiovasculare.
-Citrice. Un studiu din 2021 a constatat că citricele au îmbunătățit nivelul de insulină a jeun, un marker al rezistenței la insulină. Acest lucru se poate datora, parțial, modificărilor pozitive ale bacteriilor intestinale și reducerii inflamației.