Pentru europenii îngrijoraţi de creşterea influenţei Chinei, există încă un motiv de alertă: chinezii vor construi un pod peste Dunăre, care va lega România de Bulgaria, informează un articol apărut luni în ziarul britanic Financial Times.
Chinezii nu ridică podul peste Dunăre cu tancuri sau cu propagandă comunistă, ci cu bani şi cu o ofensivă a farmecului, scrie FT.
Expansiunea este motivată în primul rând din punct de vedere comercial, dar suportul economic al Chinei s-ar putea dovedi o binecuvântare pentru economiile slăbite din regiune. Astfel, dacă Uniunea Europeană nu-şi pune treburile în ordine, riscă să-şi piardă influenţa politică chiar la poarta sa.
Criza economică a determinat diplomaţia economică a Chinei să acţioneze cu o viteză mai ridicată, iar Expo 2010 de la Shanghai a fost folosită de autorităţile chineze pentru a extinde relaţiile cu noii săi parteneri europeni.
China are de gând să investească mai multe miliarde de euro în Grecia, într-o serie de proiecte din domeniile construcţiilor navale, logistică şi aeroporturi, a anunţat recent un oficial guvernamental elen. Zhang Dejiang, responsabil cu politicile industriale, s-a întâlnit în urmă cu două săptămâni cu premierul elen George Papandreou şi cu vicepremierul Theodore Pangalos.
Confruntată cu o gravă criză financiară, Grecia vrea să atragă cât mai multe capitaluri străine, în special din China şi ţările arabe ,trecând prin Turcia, în speranţa de a-şi relansa economia, afectată de şocul măsurilor de austeritate. Grupul chinez Cosco Group este deja prezent în portul Pireu, unde dispune de două terminale de containere, ca urmare a unul contract de concesionare pentru 35 de ani în valoare de 3,4 miliarde de euro, încheiat în luna noiembrie 2008.
Chinezii explorează investiţiile în sectorul agricol şi minier al României
Câteva companii chinezeşti au semnat un acord pentru o zonă economică specială la Sofia, în timp ce noul guvern bulgar speră să atragă mai mult capital din China pentru a compensa scăderea investiţiilor din Europa Occidentală.
La Expo 2010, companiile chinezeşti au discutat cu reprezentanţii guvernului României despre oportunităţile de investiţii, şi nu fără rezultat. Banca de Dezvoltare a Chinei a oferit un suport generos pentru dezvoltarea sectorului eolian din România. Un contractor de vârf a promis să construiască o nouă termocentrală, un proiect estimat la 1,2 miliarde de dolari. Alte companii explorează investiţiile în sectorul agricol şi minier al României. China devine astfel un far economic pentru guvernele care se confruntă cu probleme în zona periferică a Europei.
Europa de Est, un cap de pod economic important
Exporturile româneşti în China au crescut de trei ori în martie 2010 faţă de aceeaşi lună din anul precedent, China ocupând locul 16 în ierarhia investitorilor străini din România, cu un volum al investiţiilor de 635 de milioane de dolari.
Din punctul de vedere al autorităţilor române, domeniile de interes în care investiţiile din China sunt cele mai dorite sunt energia, infrastructura rutieră, feroviară şi navală şi agricultura.
China consideră Europa de Est drept un cap de pod economic important. Ministerul Comerţului a stabilit reguli pentru intrarea pe pieţele locale şi, în acest mod, s-ar putea probabil sustrage restricţiilor comerciale din Uniunea Europeană.
Ţările în curs de dezvoltare din Europa de Est sunt mulţumite că au şansa de a provoca China să renunţe la investiţiile din Asia şi Africa, în special în domeniul distribuţiei, construcţiilor, serviciilor publice, minier şi agricultură.
Creşterea acestor legături comerciale ar putea avea consecinţe politice importante, în special dacă legăturile strânse între Europa de Est şi China vor submina formularea unei politici mult mai coerente a UE faţă de China. În timpul călătoriei din 2009 în Europa, România şi Bulgaria l-au asigurat pe vicepreşedintele Xi Jinping că eventuala lor promovare în UE ar fi benefică pentru relaţiile UE-China.
Conform datelor recente, amprenta economică a Chinei rămâne modestă. Dar Beijingul a cultivat cu grijă aşteptările privind mai multe investiţii şi este un maestru în a demonstra că un ajutor financiar este mai mare decât e în realitate. Orice astfel de investiţii ar putea fi utile pentru statele din Europa de Est.
Puterea comercială a Chinei nu poate fi ignorată. De fapt, ea poate crea oportunităţi importante pentru dezvoltarea statelor din Europa de Est. Astfel că, mai degrabă decât să încerce să excludă China, Bruxelles-ul ar trebui să accelereze politicile sale economice pentru a-şi consolida influenţa în zona periferică a Europei.
Garantat, Europa de Est nu va fi curând absorbită în sfera de influenţă a Chinei. Dar creşterea prezenţei Chinei va face mult mai dificil pentru UE îndeplinirea obiectivelor sale regionale. Astfel, China a sporit provocările pentru ca UE să fie mai eficientă în translatarea randamentului său economic în influenţă politică. Şi cu cât mai mult va persista criza economică în Europa, cu atât mai mult elitele politice disperate vor căuta afaceri în Est.
SURSA: Agerpres