Dacă SUA impun taxe vamale, UE va impune măsuri împotriva marilor companii americane de tehnologie
Uniunea Europeană (UE) ia în considerare folosirea unui mecanism de apărare economică împotriva firmelor americane din domeniul tehnologiei, dacă apare un conflict comercial cu SUA.
Acest mecanism, numit „instrument anti-coerciție,” le permite liderilor europeni să reacționeze în fața unor presiuni economice, cum ar fi taxele impuse de SUA pentru a forța schimbări de politică. Acest instrument a fost creat în timpul Administrației Trump și folosit mai ales pentru a descuraja China. Acum, UE îl poate aplica și împotriva SUA, mai ales dacă SUA vor recurge la taxe vamale pentru a pune presiune economică.
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va folosi astfel de taxe pentru a forța Danemarca să cedeze Groenlanda sau pentru a face UE să renunțe la reglementările împotriva marilor companii americane de tehnologie.
Dacă va fi activat, acest mecanism i-ar permite UE să impună restricții asupra firmelor americane, inclusiv să retragă protecția proprietății intelectuale (permițând descărcarea de software sau accesul gratuit la servicii de streaming), să blocheze investițiile americane sau să limiteze accesul pe piața europeană pentru bănci și companii de asigurări din SUA.
Un alt oficial european a avertizat că, deși UE are experiență în gestionarea taxelor pe produse, s-ar putea să nu fie de acord cu extinderea conflictului și la servicii sau drepturi de proprietate intelectuală.
Miniștrii Comerțului din UE s-au întâlnit pentru a discuta despre amenințările liderului american
Miniștrii Comerțului din UE s-au întâlnit la Varșovia, Polonia, pentru a discuta despre amenințările liderului american. Majoritatea oficialilor europeni prezenți au fost de acord că, dacă va fi nevoie, UE ar trebui să răspundă cu măsuri dure.
Comisarul pentru Comerț a spus că preferă să negocieze pentru a evita noile taxe impuse de SUA. El a explicat că UE are un deficit comercial cu SUA în sectorul serviciilor, chiar dacă pe partea de bunuri stă mai bine.
„Dacă vom fi loviți, vom reacționa ferm.”
Totuși, unele țări europene nu vor un conflict comercial, mai ales acum, când economia este fragilă. Un diplomat UE a spus că se dorește evitarea escaladării situației.
Dacă UE va decide să răspundă, măsurile trebuie să fie echilibrate și justificate, iar Comisia Europeană (CE) trebuie să demonstreze impactul negativ asupra economiei europene. Cel puțin 15 din cele 27 de state membre trebuie să fie de acord. Procesul ar putea dura câteva săptămâni – în trecut, UE a avut nevoie de trei luni pentru a impune taxe de retorsiune împotriva SUA.
Ministrul Comerțului din Franța a zis că UE trebuie să reacționeze mai rapid decât în trecut.
„Viteza este una dintre problemele cheie, trebuie să fim pregătiți mai repede decât data trecută. Trebuie să fim mai uniți și mai rapizi.”
Un alt diplomat european a spus că, atunci când este nevoie, blocul poate lua decizii rapide, dând ca exemple răspunsurile rapide la pandemia Covid-19 și la invazia militare din Ucraina.
„Uitați-vă la răspunsul nostru la invazia rusă din Ucraina sau la pandemia Covid.”