Leul s-a apreciat puternic în cursul acestei săptămâni, pe fondul speranţelor că noul guvern va putea să traseze rapid un buget, ceea ce ar permite FMI să îşi reia asistenţa, comentează Financial Times.

De asemenea, jurnaliştii contidianului britanic afirmă că principala miză a alegerilor de duminică din ţara noastră este reluarea asistenţei FMI. „Cursa a devenit una şi mai strâmtă după ce a fost făcut public un filmuleţ în care Traian Băsescu loveşte un copil în vârstă de 10 ani”, au mai precizat reporterii Financial Times.

În condiţiile în care contracandidatul său, Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social-Democrat, conduce în sondaje, difuzarea imaginilor a fost un moment foarte prost pentru Traian Băsescu, un fost căpitan de navă, care şi-a concentrat campania pe lupta împotriva corupţiei, mai comentează FT.

Cotidianul britanic mai precizează că preşedintele ţării noastre a asigurat că nu a lovit copilul din imagine şi a declarat că înregistrarea este trucată.

Alegerile vor pune capăt confuziei

În ceea ce priveşte alegerile din cursul zilei de mâine, FT subliniază că acestea ar putea pune capăt unei perioade de confuzie politică la Bucureşti, după ce în octombrie guvernul condus de Emil Boc a căzut. „Vidul de putere creat a determinat Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană să amâne plata unei tranşe în valoare de 1,5 miliarde de euro din pachetul anticriză de 20 de miliarde de euro aprobat în primăvară”, mai spun cei de Financial Times.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, Mircea Geoană, un fost ministru tehnocrat de externe şi ambasador la Washington, conduce la o diferenţă de 8% în faţa rivalului Băsescu, însă unii analişti politici cred că această cursă este mai strânsă.

„Geoană a dat declarat că va respecta condiţiile împrumutului de la FMI, dacă va fi ales preşedinte, dar va pune punct reducerilor de personal din sectorul bugetar”, mai spuns jurnaliştii FT.