"Ţările din Europa de Est au trecut printr-o perioadă bună în ultimii ani. Toate au profitat de preţul scăzut al petrolului, care a ţinut inflaţia scăzută şi a stimulat cheltuielile de consum… În prezent, însă, lucrurile încep să se schimbe. Există mai puţină ofertă pe piaţa muncii şi am asistat la o creştere semnificativă a inflaţiei. Se pare că lucrurile încep să revină la normal", a declarat William Jackson, economist şef la Capital Economics, potrivit căruia România va deschide calea cu o primă majorare de dobândă în al doilea trimestru al acestui an.

La fel ca şi în restul lumii, inflaţia în Europa de Est este stimulată de revenirea preţului la petrol. Însă, în cazul României, Poloniei şi Ungariei, evoluţiile de pe piaţa muncii ar putea fi mai importante.

"Problema deficitului de mână de lucru s-a agravat în toate cele trei ţări şi este cea mai gravă în Ungaria" unde 70% dintre companii au declarat că lipsa de mână de lucru disponibilă le afectează afacerile', a precizat Arko Sen, analist la Bank of America Merrill Lynch.

Chiar dacă România înregistrează în continuare deflaţie, analiştii de la Capital Economics se aşteaptă ca Banca Naţională a României BNR să fie prima care reacţionează prin majorarea dobânzilor. Având în vedere politica fiscală expansionistă a autorităţilor de la Bucureşti, Capital Economics consideră că inflaţia va ajunge la 3,5% în 2018 şi, în consecinţă, prognozează o înăsprire a politicii monetare cu 100 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar duce rata dobânzii de politică monetară la 2,75%, iar prima majorare a costului creditului ar urma să fie adoptată în al doilea trimestru.

Peter Attard Montalto, economist la Nomura, se aşteaptă şi el ca BNR să înăsprească politica monetară cu 100 de puncte de bază, dar, spre deosebire de analiştii de la Capital Economics, crede că majorarea dobânzii de bază va începe în a doua jumătate a lui 2017. Montalto se aşteaptă la o înăsprire similară a politicii monetare în Polonia, dar într-un ritm mai lent, cu o primă majorare în luna noiembrie, care să declanşeze un ciclu de înăsprire pe parcusul a 18 luni.

Astfel de majorări de dobândă par dramatice comparativ cu evoluţiile din zona euro, unde relaxarea cantitativă pare a fi cuvântul de ordine. Chiar dacă rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească până la 1,9% în acest an, Bank of America Merrill Lynch mizează pe o revenire până la 1,4% în 2018, ceea ce ar elimina probabilitatea chiar şi a unei modeste majorări a costului creditului. AGERPRES