FT: Uniunea Europeană în fața unei noi forme de contagiune, practicile antidemocratice

Uniunea Europeană are o nouă formă de contagiune de care să-şi facă griji - nu răspândirea problemelor economice de la statele în dificultate din zona euro, ci practicile antidemocratice din noile ţări membre, foste comuniste, scrie Financial Times într-un editorial publicat miercuri seară pe pagina de internet.

În primul rând, guvernul Ungariei a revizuit ordinea constituţională. Acum guvernul României este angajat într-o luptă pentru putere care l-a lăsat pe preşedinte să se confrunte cu un referendum pentru demitere, iar Constituţia – în pericol de a fi călcată în picioare, comentează publicaţia britanică.
Victor Ponta, premierul român, nu este un provocator de dreapta pe modelul lui Viktor Orban din Ungaria. Dar există similitudini deranjante între metodele folosite de coaliţia sa de centru-stânga pentru a-şi consolida puterea de când a ajuns la conducere după prăbuşirea unui guvern de centru-dreapta în luna aprilie, notează Financial Times.
Coaliţia lui Victor Ponta a folosit ordonanţe de urgenţă pentru a reduce controlul Curţii asupra deciziilor Parlamentului, inclusiv tentativa de suspendare a preşedintelui, şi pentru a înlocui Avocatul Poporului, un important instrument de control democratic, cu un aliat. A încercat să schimbe regulile referendumului, pentru a facilita înlăturarea preşedintelui Traian Băsescu, în funcţie din 2004, scrie sursa citată.
În ceea ce-l priveşte, Băsescu este văzut de o mare parte a românilor ca reprezentantul unei elite bazate pe nepotism. Dar dacă noului guvern nu-i place ce a făcut Băsescu, ar trebui să acţioneze cu mijloace democratice şi în cadrul statului de drept pentru a schimba acest lucru, notează Financial Times. Dacă românii s-au săturat de Băsescu, au şansa de a-l înlătura prin vot la alegerile programate pentru 2014.
Comportamentul guvernului României aduce pericole atât pentru propria ţară, cât şi pentru alţii. Pune în pericol o linie de credit de 5 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi stabilitatea fiscală obţinută după ce românii au suferit din cauza măsurilor dure de austeritate adoptate în urma unui credit de 20 de miliarde de euro de la FMI în 2009. Totodată, oferă un exemplu negativ pentru vecinii din UE. Şi cum numeroase state din Vest consideră că România şi Bulgaria au fost primite prematur, riscă să complice speranţele spre UE ale altor state candidate din Balcani, care au nevoie de beneficiile şi disciplina oferite de statutul de membre.
UE a reacţionat mai rapid la evoluţiile din România decât în cazul Ungariei, semnalând dorinţa de a folosi sancţiunile limitate pe care le are împotriva ţărilor care deviază de la calea democratică, precizează publicaţia amintită. Ponta s-a angajat că va respecta Constituţia şi statul de drept şi că va corecta orice eroare identificată de Bruxelles. UE ar trebui să-l determine să-şi menţină angajamentul şi să transmită clar Budapestei, Bucureştiului şi oricăror alte capitale atrase de metode similare că este un club cu reguli şi că este pregătită să le pună în aplicare, îşi încheie Financial Times editorialul.
Sursa: Agerpres