La un an după cutremurul din 1977, sistemul comunist era lovit de un cutremur și mai mare. Șeful Securității, Ion Mihai Pacepa, defectase în Statele Unite, împreună cu toate secretele regimului Ceaușescu.
„Pe mine nu mă interesa deloc, eu o știam bine pe fii-sa, că era colegă cu mine la Arte plastice. A venit Nicu și a zis că a fugit Pacepa. I-am zis să fie sănătos, nu mă interesa pe mine. Și zice: «Bă, au zis ăștia că ne-a costat mai mult decât cutremurul din ’77» Păi a trebuit să retragă toate rețelele de afară. Și aici nu spune nimeni că au fost și mierliți afară din cauza lui ăsta, prin țările alea latino-americane, nu s-au mai jucat.”, a povestit Serghei Mizil, care susține că România avea una dintre cele mai puternice rețele de spioni din lume: „Practic, el conducea toată lumea prin spionajul pe care-l avea, pentru că făceau toți prin el.”, a mai spus fiul marelui oficial comunist Paul Niculescu-Mizil.
„La familie nu s-a întâmplat nimic pentru că erau 100% monitorizați de americani și de ruși. Ca dovadă că imediat de la Revoluție a venit un avion, primul, care a luat familia Pacepa și pe Dana Borilă, fosta nevastă a lui Valentin Ceaușescu și i-a scos.”, amintește Serghei Mizil.
„Eu cred că el și-ar fi dorit finalul ăsta.”
„Ăștia au ras tot ce a făcut acolo, nene. Adică ăla a făcut o industrie foarte puternică, făceam absolut tot, mă refer la partea cu învățământul. Un om de la țară acum nu mai poate să studieze niciodată în București. Atunci avea cămin, avea masă, avea serivici. Tot ce a făcut ăsta, ăștia n-au reușit să vândă în 30 de ani tot ce a construit ăla.”, e de părere Serghei Mizil.
Urmăriți întreaga ediție la podcastul Istoria Secretă pe canalul de Youtube EVZ Capital.