Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat repatrierea a alți șase fugari. Aceștia au fost declarați vinovați pentru infracțiuni precum cele de evaziune fiscală, furt, fapte de violenţă, înşelăciune. În acest context, ministrul cere un sistem de monitorizare pentru cei aflați sub control judiciar.
Alina Gorghiu anunță un nou sistem de monitorizare pentru infractori
Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, a anunțat că, în ultimele ore, au fost repatriați alți șase indivizi căutați pentru diverse infracțiuni. Printre acestea se numără cele de evaziune fiscală, furt, acte de violență și înșelăciune.
Ministrul a evidențiat necesitatea monitorizării persoanelor aflate în stare de control judiciar și a subliniat că se impune obligația acestora de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
În plus, Gorghiu a promis că acest sistem va deveni, în curând, funcțional. Potrivit ei, până când acest lucru va deveni o realitate, autoritățile își vor continua eforturile de a-i repatria pe fugari. Cei șase noi fugari au fost aduși în țară în cursul nopții.
Într-o postare pe Facebook, Alina Gorghiu a expus, joi, faptul că la nivel național există 10.457 de măsuri de control judiciar, dintre care 5.871 reprezintă interdicții de părăsire a teritoriului național.
„Scopul măsurilor preventive este tocmai acela de a împiedica sustragerea persoanei de la judecată. Dar realitatea ne arată că, uneori, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a împiedica fenomenul fugarilor.
Este nevoie de mai mult. Se impune monitorizarea persoanelor aflate sub control judiciar. Obligaţia acestora de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. Şi am încredere că acest mecanism va deveni operaţional”, a adăugat ea.
Fugarii au fost aduși în țară în noaptea de miercuri spre joi
Potrivit anunțului ministrului, fugarii au fost aduși din Marea Britanie, Italia și Irlanda. Iată cine sunt ei, potrivit Alinei Gorghiu:
-
Berki Ioan, adus din Marea Britanie, condamnat la 5 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală;
-
Anton Fernando, adus din Italia, condamnat la 4 ani și 10 luni, pentru furt calificat și infracțiuni rutiere;
-
Neaga Constantin-Robert, adus din Italia, condamnat la 3 ani și 6 luni, pentru loviri sau alte violențe;
-
Sava Traian, adus din Irlanda, condamnat la 2 ani si 10 luni, pentru înșelăciune;
-
Petre Viorel Alexandru, adus din Marea Britanie, condamnat la un an, pentru furt calificat;
-
Stanciu Valentin Ionuț, adus din Marea Britanie, condamnat la un an, pentru infracțiuni rutiere.
În urmă cu o zi, ministrul anunța repatrierea a alte 3 persoane. Ele au fost aduse din Germania și Franța. Cu acea ocazie, Gorghiu a subliniat că avem mare nevoie de o lege împotriva fugarilor. Aceasta ar trebui să prevadă o pedeapsă suplimentară asimilată evadării pentru cei considerați infractori periculoși și care decid să fugă din țară după pronunțarea condamnării.
De asemenea, s-a menționat că este necesară implementarea dispozitivelor electronice de supraveghere în situația persoanelor aflate în așteptarea sentinței, iar acestea vor fi achiziționate în viitor. În prezent, eforturile statului se concentrează pe aducerea în țară a fugarilor, indiferent de identitatea acestora, a subliniat ministrul.