Alina Gorghiu a prezentat marți, 16 ianuarie, proiectul prin care fugarii vor plăti cheltuielile de aducere în ţară. Potrivit ministrului, costul variază pe fugar între câteva mii de euro şi 25.000 de euro.
Alina Gorghiu a arătat că statul cheltuie tot mai mulți bani, în contextul în care fenomenul fugarilor a fost în creştere. Totuși, 2023 a fost primul an în care s-a constatat o scădere a numărului de fugari.
Alina Gorghiu spune că statul a cheltuit tot mai mulți bani
Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
Gorghiu a explicat într-o conferință de presă că instituția pe care o conduce dorește „foarte mult” introducerea proiectului respectiv.
Din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară.
Potrivit ministrului, strategia este aceea ca statul român să meargă mai mult pe prevenţie în anul 2024.
„Vestea bună legată de Ministerul Justiţiei este despre proiectul de lege pe care mulţi îl aşteaptă, proiect de lege care spune că fugarul suportă costurile aducerii sale în ţară. Este un proiect pe care şi ministerul justiţiei îl doreşte foarte mult, şi eu personal am insistat foarte mult în elaborarea acestui proiect şi Guvernul a făcut o cauză din aducerea în ţară a fugarilor. Elementul de noutate este că din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară. Strategia pe care am avut o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă mai mult pe prevenţie, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat şi sperăm ca într-o bună zi să fie blocat”, a declarat Alina Gorghiu.
Proiectul de lege poate fi consultat AICI.
Costurile variază de la caz la caz
Potrivit ministrului, costurile variază în cazul acestor fugari. De exemplu, statul cheltuie foarte mulți bani pentru persoanele aduse „de la capătul lumii”.
Acest fenomen al fugarilor a fost în creştere, de la an la an, a explicat ea. Totuși, anul 2023 a fost primul an în care s-a constatat o scădere.
„Putem să vorbim de cazuri de fugari în care aducerea lor în ţară sunt relative mici costurile dar putem să vorbim şi de cazuri de fugari aduşi de la capătul lumii, cazuri care să implice costuri foarte, foarte mari. Acest fenomen al fugarilor a fost în creştere, de la an la an, anul 2023 este primul an în care putem să constatăm o scădere. În anul 2020, am avut conform datelor oficiale, ca număr de persoane faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională, 1.260 pentru ca în anul 2021 să avem 1.420. În anul 2022, am avut 1574 de persoane faţă de care s-a dispus urmărirea internaţională iar anul trecut, în 2023, am avut 1530 de persoane, deci a fost primul an cu scădere în privinţa acestui număr, nesemnificativă dar pot să vă semnalez scădere”, a mai spus ministrul.
Gorghiu a menţionat că „premisa care a stat la baza acestui proiect a fost aceea că trebuie să legiferăm măsuri de descurajare”.
„Sigur că avem în acelaşi timp în atenţie creşterea încrederii în actul de justiţie, nevoia de creştere a capacităţii autorităţilor române de a înfăpui actul de justiţie”, a completat aceasta.
Ministrul a mai spus că, potrivit legislaţiei actuale, cheltuielile privind procedura de extrădare efectuată pe teritoriul României se suportă de statul român, prin bugetele autorităţilor.
Conform explicațiilor oferite de ministru, costul variază pe fugar, între câteva mii de euro şi 25.000 de euro, iar statul român trebuie să-l suporte pentru fiecare om în parte.