Nu va exista o revoluţie internă împotriva lui Putin

Germania și Franța, intelectuali precum Jürgen Habermas și Edgar Morin, cer negocieri cu Vladimir Putin pentru a evita o escaladare către un al treilea război mondial.

Pericolul escaladării este supraapreciat. Ce ar câștiga Putin folosind arme nucleare într-un teritoriu care, potrivit propagandei sale, este parte integrantă a Rusiei? De asemenea, ar declanșa un răspuns convențional puternic din partea NATO.

Un acord de pace de astăzi, spune Fukuyama, ar reprezenta doar o încetare temporară a focului, permițând Rusiei să se reînarmeze pentru a reporni mai bine războiul. Un simplu armistițiu pentru Putin. « De aceea, la fel ca marea majoritate a ucrainenilor, mă opun acestei idei de negocieri. »

În ceea ce priveste supravieţuirea lui Putin la Putere, Fukuyama spune că:

„Nu va exista o revoluție populară împotriva lui Putin. El a reușit să convingă un număr mare de ruși că acesta va fi un război defensiv și patriotic. Puterea rusă se bazează pe un sistem opresiv puternic care reușește să încarcereze sau să divizeze adversarii.

Amenințările la adresa lui Putin nu pot veni decât din interiorul regimului. Dacă ucrainenii continuă să elibereze teritorii și să amenințe pozițiile rusești în Crimeea, ar fi o umilință pentru el. Sancțiunile economice au avut un impact mai mic decât am sperat, dar rămâne faptul că companiile rusești au pierdut accesul semnificativ la tehnologiile și produsele occidentale, iar acest lucru se va înrăutăți.

Putin este popular în Rusia pentru că este perceput ca fiind eficient. Dacă se acumulează eșecuri militare și economice, legitimitatea sa va fi din ce în ce mai contestată.”

Liberalismul este in primul rand credința în demnitatea egală a ființelor umane

Mulți experți au anunțat că, în următorul deceniu, China va deveni cea mai mare economie a lumii, înaintea Statelor Unite. Dar Francis Fukuyama spune că deja modelul economic chinez nu mai funcționează.

„De la criza din 2008 și de la criza provocată de COVID-19, regimul a încercat să umfle creșterea prin imobiliare și lucrări majore. Ca urmare, complexele imobiliare uriașe sunt dinamitate din cauza cererii insuficiente de apartamente.

Toate guvernele provinciale sunt falimentare. Situația este comparabilă cu cea a Japoniei de la începutul anilor 1990. În timp ce această țară părea să fie capabilă să depășească performanțele Statelor Unite, ea a dorit, de asemenea, să sprijine creșterea prin investiții imobiliare și de infrastructură, știind că populația sa îmbătrânește. Acest lucru a dus la o lungă stagnare.

În următorii ani, creșterea Chinei va fi limitată la 1, 2 sau 3%, departe de 7 sau 10% din ultimele decenii. PIB-ul Chinei nu ar putea, în termeni absoluți, să-l depășească niciodată pe cel al Statelor Unite, care se descurcă bine din punct de vedere economic.”

Nici China, nici Rusia nu întruchipează o ideologie coerentă

„Preluarea Taiwanului a fost mult timp un obiectiv al regimului chinez. Armata de Eliberare a Poporului s-a modernizat în acest scop Decizia va depinde într-adevăr de calculele lui Xi Jinping.”

Dar un război impotriva Taiwanului ar fi o „catastrofă absolută”, crede gânditorul.

Nici China, nici Rusia nu întruchipează o ideologie coerentă. China a fost ghidată de marxism-leninism, dar de mult timp a abandonat partea economică a acestei ideologii.

Astăzi, regimul chinez se bazează pe capitalismul de stat cu anumite aspecte ale pieței libere, dar sub un control politic foarte puternic. Nimeni nu mai crede cu adevărat în ortodoxia marxist-leninistă.

Rusia caută de 20 de ani o ideologie. Putin a amestecat naționalismul rusesc, religia ortodoxă, nostalgia sovietică și, mai recent, opoziția față de wokism, drepturile transsexualilor sau căsătoriile gay. În urmă cu zece ani, lui Putin nu-i păsa de aceste subiecte.

Dar el a înțeles că acesta era un argument de vânzare, mai ales în ochii conservatorilor din Occident. Dar nu veți crea o putere mondială bazată doar pe opoziția față de drepturile persoanelor trans.

Ce idee teribilă! Nu există nimic coerent din punct de vedere ideologic în regimurile chineze sau ruse, în afară de opoziția lor față de democrațiile liberale occidentale.

Puteţi citi mai mult din interviul acordat de Francis Fukuyama pentru L’Express chiar aici.