Din cauza incendiului care a avut loc în Sectorului 1 al Capitalei, orașul este acum amenințat de un fum toxic. Autoritățile spun că fumul este periculos, în timp ce directorul ANM arată că evoluția norului de fum va fi în deplasare.
Fum toxic în București
Un incendiu masiv la o hală abandonată de pe strada Spicului, în Sectorul 1 al Bucureștiului, a generat un fum toxic asupra orașului.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a anunțat că incendiul a fost localizat. De asemenea, a fost emis și o avertizare RO-ALERT.
ISU București Ilfov a mai spus că aproximativ 650 metri pătraţi din acoperișul hălii ardea la momentul când primele echipaje au sosit la fața locului.
S-a activat sistemul RO-ALERT
Cei care stau în apropierea locației au primit un mesaj pe telefon cu privire la incendiu. Acesta a fost trimis de către autorități prin RO-ALERT.
Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să evite zona respectivă. De asemenea, este recomandat ca oamenii să nu blocheze căile de acces.
Mesajul a fost trimis în limba română, cât și în limba engleză.
„Incendiu major cu degajări mari de fum produs pe strada Spicului. Ocoliți/evitați zona.
Lăsați libere căile de acces pentru forțele de intervenție. Respectați recomandările dispuse de autorități”, se arată în mesajul emis de autorități.
Nu au fost identificate victime
ISU București-Ilfov a informat că au fost mobilizate în total 15 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară de intervenție și salvare la înălțime și o ambulanță SMURD.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, a afirmat că spațiile care au luat foc sunt dezafectate.
El a explicat că acestea au fost anterior utilizate pentru depozitarea diferitelor bunuri, dar în prezent sunt nefuncționale. Vasile a adăugat că fumul dens și gros observat, ale cărui mișcări sunt influențate de rafalele de vânt, este cel mai probabil generat de materialele bituminoase de pe acoperiș.
Astfel, conform spuselor sale, principala cauză a acestui fum negru și periculos este învelitoarea acoperișului.
„Din ceea ce cunoaștem în acest moment aceste spații sunt dezafectate. Spaţii pentru depozitare care au fost folosite anterior pentru depozitarea diferitelor bunuri, dar sunt dezafectate în acest moment, iar cel mai probabil fumul dens şi gros care a fost observat și a cărui deplasare este influențată și de rafalele de vânt este generat cel mai probabil din cauza materialelor bituminoase de la nivelul învelitorii acoperișului.
Deci aceasta este principala cauză generatoare a acestui fum foarte negru și periculos în același timp”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov.
Evoluția norului de fum va fi în deplasare
Elena Mateescu, directorul ANM, anticipează că norul de fum va continua să se deplaseze.
„Vorbim de o zonă în care la acest moment circulația se va realiza din sector predominant nord-estic. Putem să avem și intensificări ale vântului la rafală de până la 40km/h dar veștile pot fi bune, pentru că evoluția norului de fum va fi în deplasare spre sud-vest și în dispersie ușoară.
Este posibil să vorbim și de un cer parțial înnorat, trecător în primele ore la începutul nopții să vorbim și de precipitații slabe”, a spus Elena Mateescu, luni seară, la Antena 3 CNN.
Incendiul afectează calitatea aerului
Ionuț-Sorin Banciu, secretarul de stat în Ministerul Mediului, spune că incendiul afectează calitatea aerului din Capitală.
„Un incendiu major în Bucureștii Noi, unde o hală a luat foc, cauzând degajări mari de fum, are un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Intervenția promptă a pompierilor este în curs, încercând să limiteze efectele negative.
Pe măsură ce focul a afectat aproximativ 650 m² la nivelul acoperișului, anticipăm posibile consecințe asupra calității aerului în orele următoare.
Recomandăm cetățenilor să rămână în interior pe cât posibil, să închidă ferestrele și să evite expunerea la aerul exterior în zonele afectate.
Echipele de mediu monitorizează cu strictețe calitatea aerului și lucrează alături de serviciile de urgență pentru a gestiona impactul asupra sănătății publice și a mediului. Vom continua să oferim informații și recomandări bazate pe cele mai recente date. Protejarea sănătății dumneavoastră și a mediului înconjurător rămâne misiunea noastră esențială”, transmite Ministerul Mediului.