Iniţiatorii proiectului au ţinut cont se pare de o potenţială acţiune în justiţie din partea deţinuţilor şi a membrilor personalului care au avut de suferit din cauza fumatului pasiv. Dar unii critici au avertizat că o asemenea interdicţie ar fi greu de pus în aplicare şi ar putea avea un efect destabilizator, într-un context în care se estimează că 80% din totalul celor 84.000 de deţinuţi din Anglia şi Ţara Galilor sunt fumători. Aceştia ar urma să primească plasturi cu nicotină în locul ţigărilor care sunt folosite în prezent ca monedă de schimb pe culoarele închisorilor.

În momentul de faţă, fumatul este permis în celule. După aplicarea interdicţiei însă acesta ar urma să fie interzis peste tot în închisori, inclusiv în curţi.

Asociaţia intendenţilor britanici POA a lansat în 2007 campania pentru interzicerea fumatului în toate centrele de detenţie din Regatul Unit, după ce în iulie acel an în Anglia a fost interzis fumatul la locul de muncă şi în spaţiile publice închise, măsuri similare fiind adoptate ulterior şi în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de nord, aminteşte BBC.

Andrew Neilson, din partea organizaţiei de caritate Howard League for Penal Reform, a remarcat că o astfel de interdicţie ar fi greu de aplicat în închisori, care oricum "trec printr-o perioadă tensionată din cauza tăierilor bugetare fără precedent’, şi în plus ar putea avea, pe termen scurt, efecte nocive asupra sănătăţii mintale a deţinuţilor, care sunt ‘în multe cazuri extrem de surmenaţi".

La rândul său, un fost deţinut, Mark Johnson, actualmente director executiv al organizaţiei de caritate User Voice, a apreciat că la capitolul închisori există "priorităţi mai mari" în acest moment decât interzicerea fumatului, care, susţine el, face parte din "drepturile omului".
Sursa: Agerpres