Copiii sunt primele victime ale fumatului pasiv, deoarece ei nu pot să evite principala sursă de expunere – părinţii lor, care fumează în casă, afirmă autorii studiului.
Adăugând cele 600.000 de decese celor 5,1 milioane de persoane decedate în fiecare an din cauza fumatului activ se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese cauzate de fumat, în fiecare an.
Acesta a fost primul studiu care a evaluat impactul global al fumatului pasiv. Autorii studiului, provenind de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia) şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au folosit date din 2004 colectate din 192 de ţări.
Astfel, 40% dintre copii, 33% dintre bărbaţi şi 35% dintre femei – cu toţii fiind nefumători – erau expuşi efectelor nocive ale fumatului pasiv în 2004. Potrivit specialiştilor, această expunere a avut ca rezultat 379.000 de decese provocate de maladii coronariene, 165.000 de decese provocate de infecţii ale căilor respiratorii inferioare, 36.900 de decese provocate de astm şi 21.400 de decese provocate de cancerul pulmonar. În total, în medie, fumatul pasiv cauzează 603.000 de decese în fiecare an.
Cercetătorii au estimat că 165.000 de copii mai mici de cinci ani mor în fiecare an din cauza infecţiilor respiratorii provocate de fumatul pasiv. Două treimi din aceste decese se înregistrează în Africa şi în Asia de sud. "Maladiile infecţioase şi fumatul par să formeze o combinaţie mortală pentru copiii din aceste regiuni", consideră autorii studiului.
În timp ce decesele copiilor cauzate de fumatul pasiv se concentrează în ţările cu venituri mici sau medii, decesele adulţilor se repartizează uniform pe glob.
În ţările europene cu venituri mari, de exemplu, 71 de copii au decedat din cauza fumatului pasiv în 2004, comparativ cu 35.388 de adulţi. În ţările africane monitorizate, în 2004, numărul copiilor decedaţi este de 43.375, iar cel al adulţilor este de 9.514.
Doar 7,4% din populaţia mondială trăieşte în prezent în ţări care au adoptat o legislaţie contra fumatului. Autorii studiului recomandă "o întărire imediată" a convenţiei-cadru a OMS pentru lupta împotriva fumatului, care solicită taxe mai mari pentru tutun, folosirea unor pachete neutre de ţigarete (fără marcaje) şi care să conţină mesaje de prevenire.
"În numeroase regiuni, acţiunile de protecţie a copiilor şi a femeilor trebuie să includă noi strategii educative pentru a reduce expunerea la fumatul pasiv în interiorul caselor", consideră autorii studiului.
SURSA: Mediafax
Fumatul pasiv ucide anual peste 165.000 de copii
26 noiembrie 2010, 13:49
Ultima modificare în 26 noiembrie 2010, 15:49
Fumatul pasiv ucide, anual, peste 600.000 de persoane pe plan mondial, dintre care 165.000 sunt copii, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- UE a ridicat obligativitatea vizei pentru cetăţenii taiwanezi
- Gazprom consideră oportună construcţia South Stream prin România
- Nicolae Popa va fi extrădat în decembrie
- Statul a împrumutat 1,31 miliarde euro de pe piaţa internă
- Boc cere Parlamentului să demareze urgent procedura pentru asumarea răspunderii pe Legea educaţiei
- Băsescu: Românii să trăiască mai bine dacă muncesc mai bine
- Scandalul «mita de la Daimler» face valuri în Rusia. DNA tace
- Guvernul a aprobat legile salarizării bugetarilor şi a stabilit salariul de bază minim brut la 670 lei
- Boc: Vom cere schimbarea preşedintelui Senatului dacă mai boicotează continuarea procedurii asumării pe Legea educaţiei
- Echipamentele nucleare din Iran, depăşite şi vulnerabile