Discuțiile privind comasarea alegerilor s-au blocat

Daniel Fenechiu a subliniat că, deși varianta comasării alegerilor nu ar ridica probleme majore, discuțiile s-au blocat din cauza strategiilor „colaterale” propuse de PSD. Acestea includ insistența pentru un candidat comun la Prezidențiale, în persoana lui Marcel Ciolacu, dar și pentru alte funcții cheie precum Primăria Bucureștiului și Prim-ministru.

„Eu am crezut că se va ajunge la începutul săptămânii la o înţelegere pentru că declaraţiile venite din zona PSD, majoritatea, şi a decidenţilor importanţi, au mers pe varianta comasării alegerilor. Discuţia s-a blocat din cauza unor strategii colaterale comasării – pe comasare nu există mari probleme – legate de anumite candidaturi comune, de candidat comun la Preşedinţie, de candidat comun la Primăria Bucureştiului, de cine să fie prim-ministru, mă rog lucruri de genul ăsta.

Iar principala problemă a fost dorinţa PSD-ului, motivată de faptul că este cel mai mare partid în momentul de faţă, ca persoana susţinută de ei la funcţia de preşedinte, în speţă Marcel Ciolacu, să fie candidatul comun al celor două partide”, a declarat Fenechiu pentru Agerpres.

Daniel Fenechiu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Liberalii vor avea propriul candidat la alegerile prezidențiale

Senatorul PNL a afirmat că partidul său respinge această cerință categoric, susținând că PNL va avea propriul său candidat la Prezidențiale, conform unei „cutume” politice în România, unde partidele de dreapta au candidat propriu la această funcție.

„A fost o abordare pe care noi am respins-o din faşă, în sensul că întotdeauna am declarat cât se poate de tranşant că Partidul Naţional Liberal va avea candidat la Preşedinţie. În România este aproape o cutumă că dreapta dă candidat la Preşedinţie, iar PNL, în calitate de cel mai mare partid de dreapta, va da credem noi viitorul preşedinte al României. Şi atunci vă daţi seama că lucrurile s-au blocat acolo. Nu ştiu dacă mâine PSD îşi va menţine punctul de vedere şi condiţionarea oricărei înţelegeri de desemnarea ca şi candidat comun, în speţă candidatul lor la Preşedinţie, dar dacă va fi aşa înţelegerea va eşua şi mâine”, a mai spus liberalul.

În ceea ce privește negocierile viitoare, Daniel Fenechiu a menționat că PNL nu-și va schimba poziția și va insista pe comasarea alegerilor fără condițiile impuse de PSD.

De asemenea, Fenechiu a argumentat necesitatea comasării alegerilor pe motiv că aceasta ar aduce o administrare mai eficientă, evitând campanii electorale prelungite care ar putea afecta activitatea guvernului și administrațiilor locale.

„De ce facem comasarea? Facem comasarea dintr-un interes politic, sau pentru că este mai bine pentru România? Ne dorim ca întreg an să fie electoral? Noi am mers pe varianta că dacă avem alegeri pe 9 iunie şi alegem administraţia locală şi europarlamentarii, care au o mare legătură cu fondurile europene, primarii şi aleşii locali sunt cei care stabilesc, după discuţiile şi consultarea cetăţenilor, care sunt priorităţile administraţiei locale, europarlamentarii sunt cei care se ocupă de finanţare, de linii, este foarte firesc.

Deci avem aceste alegeri pe 9 iunie, atunci vom avea o pauză până în decembrie. Sunt practic iulie, august, septembrie, chiar dacă este vară, administraţia va funcţiona, va funcţiona şi Guvernul, şi nu vom fi într-o campanie veşnică”, a afirmat liderul PNL.

Daniel Fenechiu dă asigurări că nu e nicio criză în coaliția de guvernare

Cu toate acestea, Daniel Fenechiu a exclus iminența unei crize în Coaliție, afirmând că PNL este pregătit să continue guvernarea alături de PSD, dar că este deschis să respecte deciziile partidului, în cazul apariției unei majorități critice.

„Noi nu am perceput-o. Oamenii întreabă dacă reacţia PNL-ului ar trebui să fie o ieşire de la guvernare. Îmi este greu să dau un răspuns. Destul de sigur există o masă de nemulţumiţi, şi în PNL şi în PSD, faţă de această guvernare. Ea poate să crească, urmare a unei decizii nefavorabile mâine pe comasare, dar nu am de unde să anticipez.

Din declaraţia preşedintelui Ciucă, şi este şi opinia mea personală, dacă am înţeles să facem această mezalianţă cu PSD pentru a asigura stabilitate, va trebui să ne continuăm mandatul. Dar Partidul Naţional Liberal este un partid democratic, dacă va exista o masă critică care va impune o altă decizie, evident că o să o respectăm. Noi avem argumente în sensul nostru, dar într-un partid decide majoritatea”, a mai precizat Fenechiu.