Functia publica prinsa in plasa intereselor functionarului

Directiile financiare publice judetene au ocupat si anul trecut un loc fruntas in clasamentul celor mai corupte institutii din administratia centrala si locala. Pozitia de top se datoreaza in mare parte celor peste 11 functionari aflati pe lista neagra a incompatibilitatilor si conflictelor de interese. Cu mici exceptii, categoria “functionar public-actionar” a supravietuit raidului ANAF. Functia de director adjunct al Directiei Generale de Finante Publice Prahov



Directiile financiare publice judetene au ocupat si anul trecut un loc fruntas in clasamentul celor mai corupte institutii din administratia centrala si locala. Pozitia de top se datoreaza in mare parte celor peste 11 functionari aflati pe lista neagra a incompatibilitatilor si conflictelor de interese. Cu mici exceptii, categoria “functionar public-actionar” a supravietuit raidului ANAF.

Functia de director adjunct al Directiei Generale de Finante Publice Prahova a fost ocupata pana acum cateva luni de catre Dumitru Geambasu, asociat al firmei de contabilitate Contdata. Pe durata sefiei in cadrul finantelor publice, fostul director a aparut in acte doar ca actionar la aceasta societate, fapt care l-a tinut la adapost de orice incriminare din partea autoritatilor privind situatia de incompatibilitate. In urma unui control insa, facut de catre inspectorii ANAF, s-a descoperit ca functia de conducere din cadrul Directiei de Finante i-a permis directorului acordarea de favoruri importante societatilor carora le tinea contabilitatea, favoruri precum rambursari de TVA sau controale prietenesti. Mai mult, ancheta ANAF a scos la iveala faptul ca Geambasu tinea contabilitatea la peste 50 de firme din Prahova, incasarile fiind pe masura functiei, vreo 70.000 de RON lunar. La aceasta suma se adauga si castigurile rudelor de gradul intai, respectiv ale sotiei si fiului, si ei bagati in firme de contabilitate.


Geambasu a negat acuzatiile privind incalcarea regimului de incompatibilitate si al conflictului de interese. “Mi-am dat demisia din cadrul Directiei de Finante Prahova pentru ca am constatat ca acolo nu se poate lucra cum trebuie”, a spus Dumitru Geambasu.


“Acest mecanism, functionar public – actionar, poate sa fie folosit de functionari pentru a mai scoate un ban in plus acordand asistenta unor firme, dar ar putea fi si un paravan pentru coruptie. In ambele cazuri, situatia este imorala si ilegala”, a spus Radu Nicolae, coordonator programe, Centrul de Resurse Juridice.


Potrivit datelor prezentate de catre ANAF, mai sunt anchetati 26 de functionari publici din cadrul directiilor generale ale finantelor publice, toti acestia fiind suspectati de a nu fi respectat normele legale, printre care se numara conflictul de interese si situatiile de incompatibilitate. “De asemenea, ca urmare a verificarilor efectuate, au rezultat 14 cazuri potentiale ce ar intra sub incidenta legii penale”, arata reprezentantii ANAF. “Daca salariul de functionar public este mic si din firme se scot mai multi bani, nimeni nu-i opreste sa plece din functia publica. Faptul ca nu pleaca din institutiile publice dovedeste ca aceasta ingemanare public-privat este, de fapt, profitabila”, a precizat Nicolae.


Un caz care ar putea aparea pe lista neagra a inspectorilor ANAF este cel al directorului Directiei Generale de Finante Publice Harghita, Emeric Kedves. Conform datelor de la Registrul Comertului, directorul Finantelor din acest judet este actionar la mai multe firme, doua dintre acestea avand ca obiect de activitate “contabilitate, revizie contabila si consultanta in domeniul fiscal”. “Sunt doar actionar intr-o firma de audit, iar pozitia mea acolo nu ma situeaza intr-o situatie de incompatibilitate. De altfel, pentru a nu mai fi banuit de nimic, in noiembrie m-am hotarat sa renunt la actiunile mele din cadrul firmei”, a spus Emeric Kedves.


“Societatile care beneficiaza de consultanta firmelor directorului finantelor publice ar putea beneficia oricand de tratament preferential din partea DGFP Harghita. Ingrijorator este ca am identificat astfel de situatii in trei judete deja si, in pofida sesizarilor noastre oficiale, ANAF nu a comunicat nici un raspuns”, a spus Radu Nicolae.


Conform presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, numarul functionarilor corupti din cadrul directiilor financiare judetene nu este unul ingrijorator.


“Orice am face, intotdeauna se va gasi un numar infim de oameni care nu se pot incadra in litera legii. Cu toate astea, cred in continuare ca orice om are dreptul sa fie actionar la societati comerciale, inclusiv functionarul public”, a declarat Jozsef Birtalan, presedintele ANFP.
Functionarii publici care au incalcat normele legale au fost sanctionati disciplinar sau chiar demisi din functii. In urma incompatibilitatilor identificate de catre inspectorii ANAF in cadrul directiilor de finante, un singur angajat si-a dat demisia din functia publica de conducere. In momentul de fata, la nivel national, Directiile Generale de Finante Publice judetene au peste 18.000 de angajati.



“Intotdeauna se va gasi un numar infim de oameni care nu se pot incadra in litera legii. Cred insa ca orice om are dreptul sa fie actionar, inclusiv functionarul public.”

Jozsef Birtalan,

presedintele ANFP







“Mecanismul functionar public – actionar poate fi folosit pentru a mai scoate un ban acordand asistenta unor firme, dar ar putea fi si un paravan pentru coruptie.”

Radu Nicolae,

coordonator programe, Centrul de Resurse Juridice





Finantele gazduiesc functionari corupti

• In urma primei analize a datelor primite de Agentia Nationala a Functionarului Public de la autoritatile si institutiile publice din tara s-au inregistrat, in 2005, 51 de cazuri de incalcare a regimului conflictului de interese si incompatibilitatilor.

• In cazul institutiilor care au raportat defalcat, pe fiecare directie generala a finantelor publice in parte, au fost identificati 11 functionari publici incompatibili sau aflati in conflicte de interese. De asemenea, a fost sesizata comisia de disciplina pentru trei functionari publici din cadrul ANAF pentru nerespectarea obligatiei lor de a depune declaratia de avere si cea de interese.

• In momentul de fata, sunt peste 26 de functionari din cadrul directiilor generale de finante anchetati pentru nerespectarea normelor legale in materie de rambursare de taxa pe valoare adaugata, conducere a evidentei analitice de platitor sau conflict de interese-incompatibilitate cu functia publica prin desfasurarea altor activitati.

Articol realizat cu sprijinul lui Dragos Patraru, redactorul-sef al revistei Altphel