Traian Băsescu, sfaturi pentru Klaus Iohannis
Fostul președinte Traian Băsescu a oferit câteva perspective și sfaturi cu privire la viitorul politic al actualului președinte, Klaus Iohannis. Acesta din urmă se pregătește să părăsească Palatul Cotroceni. Comentariile lui Băsescu au venit în contextul retragerii lui Iohannis din cursa pentru șefia NATO.
Traian Băsescu a sugerat că Klaus Iohannis ar putea urma un traseu similar cu cel pe care el însuși l-a ales după finalizarea mandatelor sale prezidențiale.
Băsescu a subliniat că, pentru a avea o ieșire din scenă politică lină și demnă, Iohannis ar trebui să se retragă discret. Astfel, el ar trebui să evite implicațiile directe în roluri politice de mare vizibilitate sau conflictuale.
Băsescu a vorbit despre propria sa experiență post-prezidențială, când a candidat pentru un post de senator și ulterior pentru Parlamentul European, unde a servit un mandat complet.
Această tranziție i-a permis să se retragă din viața politică activă și să se concentreze pe activități mai liniștite, precum conducerea unei fundații.
„Cred că e prima dată în viața lui când lumea care poate să ia decizii nu apreciază faptul că e înalt și frumos să îl pună într-o funcție. Hai să nu spunem frumos, să spunem frumușel. Vorbind foarte serios, cred că domnul președinte nu a îndeplinit niciun criteriu pentru o funcție de nivel supra-statal.
Poate să facă ce am făcut eu. Spre exemplu, ca să îmi fac o ieșire politică liniștită, am candidat, am fost senator, pe urmă am candidat și pentru Parlamentul European, am făcut un mandat complet ca europarlamentar, am ajuns la vârsta la care spun stop joc, nu mai vreau niciun fel de activitate politică, mă voi dedica activității unei fundații în care să transfer din experiență către cine vrea să mă asculte.
Dacă are impresia că o să se plictisească, o candidatură la Senatul României în toamnă este o soluție excelentă”, a declarat Traian Băsescu, în direct la România TV.
Iohannis ar putea considera o candidatură pentru Senat
Băsescu a sugerat că Iohannis ar putea considera o candidatură pentru Senatul României în toamna următoare.
Aceasta ar fi, conform lui Băsescu, o „soluție excelentă” pentru a menține un nivel de implicare fără a fi expus:
- presiunii;
- atenției intense care vine cu funcții mai mari.
Băsescu a mai sugerat că o eventuală retragere completă din viața politică ar putea fi o opțiune viabilă. Iohannis va avea posibilitatea de a se dedica unor proiecte personale. O altă idee: fundații care să valorifice experiența sa acumulată.
Un alt aspect interesant al discursului lui Băsescu a fost reflectarea asupra modului în care imaginea publică și percepția liderilor politici pot influența oportunitățile acestora.
Fostul președinte a comentat, de asemenea, despre situația mai veche a lui Iohannis legată de o plimbare cu barca. Acest incident, deși trivial, a fost amplificat în media.
Băsescu a menționat că astfel de episoade nu ar trebui să fie folosite pentru a judeca capacitatea unui lider, amintind că și el însuși a fost criticat pentru întâlnirile sale cu persoane controversate, cum ar fi Sorin Ovidiu Vîntu. Aceste remarcă subliniază importanța discernământului și a maturității în evaluarea liderilor politici și a acțiunilor lor.
„Plimbarea în barcă cred că e de acum vreo 10 ani. Eu nu zic că e cel mai fericit lucru să te plimbi cu barca, deși mie îmi place, dar dacă te invită cineva la o plimbare pe Snagov, unde e problema. Cred că este o întâmplare care nu poate fi pusă cu caracter de permanență, că doar nu stătea de dimineața până seara, în fiecare zi, în barcă. Eu nu l-aș acuza pentru asta.
L-am acuzat de Vîntu, nu de plimbat cu barca. De Vîntu l-am acuzat, și s-a dovedit a fi real, că a recunoscut el în emisiune, în dezbaterea finală. Asta nu știu cu barca cât este de credibilă, dar asta cu Vîntu, s-a dus la el pentru că fusese arestat Popa în Indonezia și l-a chemat șeful la ordine și el s-a dus.
M-am lecuit să spun că știu mai bine, dar este clar, Geoană trăiește într-o zonă destul de rarefiată, în care în apropierea lui sunt oameni cu mulți bani, care sunt pregătiți să-i susțină campania. N-a fost trimis de Guvernul României (la NATO), Guvernul SUA, pentru că este o regulă, secretarul general NATO este întotdeauna din Europa, iar secretarul general adjunct este întotdeauna din SUA, de regulă un ambasador.
Deci rangul pe care SUA îl dau acestei funcții este de ambasador. Este clar că SUA au cedat această funcție lui Geoană, lucru pe care nu l-au făcut pentru actualul președinte”, a mai adăugat fostul președinte al României.