Funcţionează corect sistemul 112 în România? Răspunsul Comisiei Europene

În urma unei sesizări făcute de Raul Pătraşcu, membru PNL şi fost consilier de stat, Comisia Europeană a oferit un răspuns pe tema localizării unei persoane care apelează serviciul 112 şi a progreselor pe care România şi celelalte ţări europene trebuie să le înregistreze în această direcţie.

În urma problemelor privind localizarea persoanelor care apelează la 112, ieşite la iveală în cazul Caracal, Raul Pătrașcu, membru PNL, a făcut o sesizare către Comisia Europeană. Fostul consilier de stat a anunțat acum, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a primit un răspuns oficial de la Comisia Europeană.

„România putea avea deja localizare prin 112 cu o acuratețe sub 100m pentru victimele ce apelează la serviciile de urgență.

Am primit un răspuns oficial de la Comisia Europeană cu privire la sesizarea pe care am făcut-o în cazul Caracal și anume la inabilitatea serviciului 112 de a o localiza pe Alexandra. Comisia mi-a transmis că România a raportat în fiecare an că poate localiza cu acuratețe victimele 112. Mai mult, deși aria de acuratețe este atât de mare (4-16km pătrați), până în Decembrie 2020 toate Statele Membre vor fi OBLIGATE să implementeze tehnologiile noi disponibile pentru a localiza victimele cu o acuratețe de sub 100m (în 85% din cazuri raza e sub 50m).

În același timp, UE a demarat încă de la începutul anului 2018 programul HELP112 II prin care 7 țări au implementat deja sau sunt în curs de a implementa această nouă tehnologie (Advanced Mobile Location) care se folosește complementar de rețeaua UE de sateliți, Galileo, și de propriul semnal WiFi, acolo unde e cazul. Din aceste țări face parte Ungaria, de exemplu, dar nu și România.

Mai mult, alte 8 țări au deja implementat acest sistem (vedeți poza), unele din 2014. Deci România ar fi putut-o localiza pe Alexandra cu acuratețe, precum și alte probabil zeci de victime de care nu auzim căci nu ajung în media.”, a scris Raul Pătraşcu.