In 1869 s-a infiintat la Budapesta Fundatia Gojdu, prin dispozitia testamentara a lui Emanoil Gojdu, avocat si om politic de origine romana. El a lasat intreaga sa avere fundatiei care ii poarta numele, pentru acordarea de burse tinerilor crestini ortodocsi. In ipoteza destramarii Imperiului Austro-Ungar, Emanoil Gojdu a specificat foarte clar in testament ca toata averea sa sa revina reprezentantei din Romania a fundatiei. Insa acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Averea a ramas in posesia statului maghiar, in ciuda nenumaratelor incercari ale Romaniei de a o lua inapoi.
Concret, patrimoniul fundatiei consta in: opt cladiri cu patru etaje situate in centrul capitalei Ungariei, Budapesta, care ocupa o suprafata de aproximativ 6.000 metri patrati; un miliard de lei aur, cifra din 1938; bonuri de tezaur, actiuni si bijuterii, despre a caror valoare exacta partea romana nu stie nimic, iar partea maghiara refuza sa dea detalii, afirmand ca s-au pierdut la nationalizare. Iar despre bani se cunoaste numai ca au fost depusi la bancile din Budapesta, guvernul ungar sustinand ca s-au pierdut in banci. Un grup de initiativa in aceasta problema, constituit anul trecut, care il are ca presedinte pe senatorul PNL Tiberiu Vladislav, a facut publica cifra de un miliard de dolari. „Noi am facut o estimare, nu o evaluare, plecand de la suma de 10.000.000 milioane coroane suedeze (moneda foarte puternica atunci), care a fost depusa in 1912 in bancile Imperiului Austro-Ungar”, a declarat Tiberiu Vladislav. Ultima evaluare oficiala a averii fundatiei dateaza din 1938 si se ridica la un miliard de lei aur. Pavel Cherescu, de la Fundatia Gojdu din Sibiu, crede ca suma datorata de statul maghiar este mai mica. De cealalta parte a baricadei, surse guvernamentale vehiculeaza o cifra situata la peste 7 miliarde de dolari.
In ceea ce priveste cladirile, aflate intr-o stare de degradare medie si, probabil, mai putin valoroase decat terenul pe care se afla, situatia lor juridica este nelamurita la ora actuala. Guvernul maghiar spune ca ele sunt in administrarea Primariei din Budapesta, care a intentionat sa le darame anul trecut, pentru a construi un bulevard, dar a oprit lucrarile la solicitarea MAE roman, de recuperare a bunurilor fundatiei. Cu toate acestea, in vara acestui an a fost initiata o noua licitatie, de data asta complexul urmand a fi vandut contra unei sume simbolice, viitorul proprietar fiind obligat prin contract sa le renoveze. Si aceasta licitatie a fost intrerupta, ca urmare a interventiei premierului maghiar, Viktor Orban, la ultima vizita facuta in Romania, in vara aceasta.
Realitea este ca din anii 38 nu s-a mai facut nici o evaluare amanuntita a bunurilor, ea urmand a fi obiectul muncii unei comisii mixte de experti, care este in curs de a fi constituita. Aceasta comisie este rezultatul ultimelor negocieri dintre Romania si Ungaria, care au avut loc pe 29-30 iulie a.c.
Ungaria a refuzat pana acum sa restituie ceva
Totul a inceput in urma cu un an, cand Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Romaniei a inaintat MAE ungar un aide-mA
Fundatia Gojdu isca un scandal diplomatic
19 august 1999, 12:00
Ultima modificare în 19 august 1999, 15:00
In 1869 s-a infiintat la Budapesta Fundatia Gojdu, prin dispozitia testamentara a lui Emanoil Gojdu, avocat si om politic de origine romana. El a lasat intreaga sa avere fundatiei care ii poarta numele, pentru acordarea de burse tinerilor crestini ortodocsi. In ipoteza destramarii Imperiului Austro-Ungar, Emanoil Gojdu a specificat foarte clar in testament ca toata averea sa sa revina reprezentantei din Romania a fundatiei. Insa acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Averea a ramas in posesia s
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Statul intervine in comertul cu cereale
- Contracte in varful penitei
- Berarii si scribii au aparut pe aceeasi treapta a civilizatiei
- Scenariul Trutulescu se repeta pe piata de capital
- Bazar
- Mobilierul unicat este afacerea micilor firme
- Studiul continua si dupa absolvirea facultatii
- Investitiile straine sunt fermentul pietei
- Ordonanta de urgentapentru modificarea alin. 3 al art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare
- Banca Mondiala finanteaza studiile postuniversitare de afaceri la Iasi