Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sugerat marți, în cadrul unei emisiuni la Digi24, patru nume posibile pentru a candida la alegerile prezidențiale din partea viitoarei coaliții de guvernare.
Hunor a explicat că acest candidat trebuie să fie o personalitate cunoscută în lumea politică, acceptată de toate partidele și capabilă să genereze emoție în rândul electoratului. Printre numele menționate se numără Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel Funeriu, Theodor Paleologu și Crin Antonescu.
Hunor subliniază nevoia unui candidat comun pentru coaliția de guvernare
Potrivit lui Hunor, acordul de coaliție trebuie să stabilească data alegerilor, propunând ca acestea să se desfășoare în martie, respectând calendarul legal. Dacă guvernul actual emite o Hotărâre de Guvern (HG) pe 16 martie, primul tur al alegerilor ar putea avea loc pe 16 martie și al doilea pe 30 martie. Hunor a subliniat că guvernul are puteri depline până pe 21 decembrie, astfel încât poate organiza aceste alegeri.
”Când se va face acordul de coaliţiei, acolo trebuie să scrie când vor fi alegerile prezidenţiale, anul viitor, Dacă în acest an se dă HG, pe 16 martie putem avea primul tur şi pe 30 martie al doilea tur, respectând tot calendarul legal.
Şi acest Guvern poate da HG, pentru că este un guvern cu puteri depline până pe 21 decembrie. Acest guvern va trebui să dea şi OUG privind măsurile fiscale pe anul viitor, fiindcă nu avem în acest moment niciun proiect de buget”, a spus el.
Liderul UDMR a evidențiat nevoia de a nominaliza un candidat comun până la sfârșitul anului. El a precizat că acest candidat nu poate fi președintele PSD, PNL, UDMR sau USR dacă este parte din guvern. Liderul UDMR a menționat că acest candidat trebuie să fie acceptat de toate partidele și să aibă capacitatea de a stârni emoții și de a intra în dezbateri politice.
„Un om familiarizat cu zona politică, acceptat de toate partidele, care poate să stârnească emoție, care poate să intre într-o dezbatere politică și are calitățile necesare pentru a fi Președintele României”, a spus Hunor, referindu-se la numele menționate.
Opțiunile propuse pentru alegerile prezidențiale
Pe lista de opțiuni personale a liderului UDMR se află mai multe personalități care ar putea fi potrivite pentru acest rol, inclusiv Daniel David, rectorul UBB, și Daniel Funeriu, Toader Paleologu, și Crin Antonescu din mediul politic. Totuși, a subliniat că aceste nume sunt doar opțiuni personale și nu a discutat încă cu acești indivizi.
Kelemen Hunor a afirmat că aceste personalități au capacitatea și calitățile necesare pentru a ocupa funcția supremă în stat.
„Sunt câteva personalități de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică, avem pe Daniel David, profesor universitar și rectorul UBB-ului, nu am vorbit cu el și nu știu dacă-și dorește, e părerea mea personală, dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu (fost ministru al Educației), putem vorbi de Theodor Paleologu (fost ministru al Culturii).
Putem vorbi de Crin Antonescu, putem vorbi de câteva personalități care au capacitatea intelectuală și au și calitățile umane, politice, pentru a fi în această funcție supremă, dar nu i-am întrebat, m-ați întrebat dvs despre câteva nume și am spus (…) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a explicat el.
Despre Mugur Isărescu și Klaus Iohannis
Liderul UDMR a fost întrebat dacă Mugur Isărescu ar putea fi o opțiune pentru candidatura prezidențială, acesta a susținut că nu estet convins că ar fi cea mai bună soluție.
În plus, Hunor a comentat asupra interpretării Curții Constituționale cu privire la finalizarea mandatului președintelui Klaus Iohannis, susținând că, dacă ar fi fost în locul acestuia, ar fi lăsat președintele Senatului să preia interimar atribuțiile prezidențiale după 21 decembrie.
”Am văzut interpretarea CCR. Eu, dacă aş fi, dar nu sunt, în locul preşedintelui Klaus Iohannis, în momentul în care pe 21 sau 22 decembrie Senatul României va avea un preşedinte ales, aş lăsa preşedintele Senatului să preia interimar atribuţiile prezidenţiale. Nu am discutat cu nimeni, eu nu fac nicio propunere. Asta este părerea mea personală”, a menționat Kelemen Hunor.
Calendarul electoral propus de Hunor
Hunor a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate cât mai repede posibil, cel mai devreme în martie anul viitor.
„Dacă vrem să enervăm pe oameni şi mai tare, atunci putem specula, să lăsăm alegerile prezidenţiale până în iunie, dar din punctul meu de vedere, cel mai repede în martie trebuie să organizăm şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a declarat el.
Aceasta ar permite Guvernului actual să emita o hotărâre de guvern pentru organizarea alegerilor în termenul stabilit.