Funeriu: Statul Român trebuie refondat
Funeriu a afirmat că anularea alegerilor prezidențiale din 2024 demonstrează clar incapacitatea Statului Român de a asigura siguranța cetățenilor, afectați de pandemie, agresiunea Rusiei în Ucraina, inflație și depopularea țării. De asemenea, acesta a subliniat că statul a erodat prea mult din libertatea românilor de a influența deciziile guvernamentale și că nu mai poate garanta apartenența la o națiune puternică și unită.
Candidatul a subliniat că cele trei elemente esențiale pe care le propune sunt siguranța, controlul cetățenilor asupra statului și certitudinea apartenenței la o națiune puternică. Acestea sunt necesare, deoarece Statul Român a pierdut direcția în ceea ce privește etica, moralitatea, dreptatea și, mai ales, adevărul.
Acesta a afirmat că România are potențialul de a deveni o țară mare, prosperă și relevantă, cu un PIB de 1000 de miliarde de euro, în comparație cu cei 350 de miliarde de euro actuali. El a subliniat că, în ciuda acestui potențial, Statul Român își tratează cetățenii – cei care creează bogăție materială și spirituală – ca pe un stat mic, cu un PIB de doar 100 de miliarde de euro. De aceea, a considerat că este momentul ca românii să gândească și să acționeze pentru a construi o țară mare și puternică.
Refondarea statului trebuie să se bazeze pe adevăr. Din acest adevăr trebuie să se nască o justiție care să servească interesele cetățenilor și o relație cu statul care să le ofere certitudinea că vocea lor contează. În acest context, propun, ca parte esențială a programului meu prezidențial, principiile unui stat etic, care nu își înșală cetățenii, un stat just și eficient în comunicarea cu oamenii.
Funeriu: 1. Statul ca sursă de moralitate
Statul trebuie să fie, înainte de toate, oglinda valorilor în care trăim. Statul trebuie să fie un izvor etic, un izvor al bunului simţ, nu doar un administrator de politici publice. De la stat porneşte moralitatea unei societăţi – fie una sănătoasă, fie una coruptă.
2. Relaţia dintre cetăţeni reflectă comportamentul statului
Dacă statul minte, abuzează şi încalcă demnitatea cetăţeanului, societatea va deveni coruptă iar relaţiile dintre oameni se vor strica. Tot aşa cum peştele de la cap se strică, relaţiile dintre români se strică de la conducători. Un stat care nu respectă cetăţeanul nu poate cere respect. Un stat care tratează oamenii cu suspiciune nu poate construi încredere. Gradul uriaş de neîncredere din societatea românească provine dintr-un adevăr simplu: statul nu are încredere în propriii cetăţeni. Ne tratează ca pe potenţiali delicvenţi, nu ca pe oameni cinstiţi.
3. Fiecare decizie publică transmite un mesaj etic
Modul în care statul reglementează, comunică şi acţionează transmite valori. Astăzi, guvernările sunt obsedate de calcule electorale, dar ignoră întrebarea fundamentală:
„Ce mesaj moral transmitem oamenilor prin fiecare decizie?”
Când ridici taxele fără să îmbunătăţeşti serviciile, când acorzi privilegii nemeritate, când tolerezi doctoratele plagiate sau hăituieşti disproporţionat oameni fără apărare, transmiţi dispreţ, inechitate şi lipsă de onoare. Statul în fruntea căruia îndrăznesc să vă cer încrederea să ajung nu va accepta aceste lucruri.
4. Adevărul – temelia unei societăţi sănătoase
Voi spune adevărul – tot adevărul – despre anularea alegerilor din 2024, în primele 30 de zile de mandat. Nu pentru istorie, nu din calcul politic. Ci pentru că doar adevărul vindecă o naţiune rănită şi divizată.
Adevărul spus – despre mineriade, despre abuzuri, despre eşecuri – este condiţia însănătoşirii noastre colective.
5. „Adevărul vă va elibera”
Isus Hristos spune: „Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va elibera.”
Acest principiu este valabil şi în politică. Adevărul spus eliberează, vindecă, aşază lucrurile în ordine. Nu trebuie să fii credincios ca să recunoşti forţa adevărului. Eu cred în adevăr şi voi construi un stat care spune adevărul – chiar şi când doare. Nu promit miracole rapide, dar direcţia va fi clară încă din prima zi: cinste, adevăr, responsabilitate. Aşa cum scrie în Tratatul privitor la Uniunea Europeană, avem obligaţia să ne „INSPIRĂM din moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile şi inalienabile ale persoanei, precum şi libertatea, democraţia, egalitatea şi statul de drept”.
6. Refondarea statului începe cu reforma morală
Refondarea statului, necesară azi, nu înseamnă doar concedieri de funcţionari, reduceri bugetare sau implementarea PNRR. Acestea sunt necesare, dar nu suficiente. Refondarea statului are sens doar dacă este construită pe valori etice solide. Fără cinste, adevăr şi respect pentru cetăţean, orice reformă va eşua. Cinste, adevăr, respect e mesajul pe care statul îl va da oamenilor cu mine ca preşedinte.
7. Funeriu: Nimeni nu vorbeşte despre reforma morală a statului
Niciun contracandidat nu abordează frontal această problemă. Poate ei nu o văd. Poate ei nu o simt. Poate ei nu îndrăznesc. Poate lor nu le dă mâna să vorbească, pentru că sunt prizonierii unor grupuri. Eu o spun clar: fără etică, statul nu mai are legitimitate.
8. Voi gândi ca cetăţean, nu ca şef
Ca preşedinte, nu voi fi un conducător care va privi de sus, ci voi fi primul supus legilor ţării.
Voi cântări fiecare decizie cu cântarul omului simplu.
Dacă promovează cinstea şi responsabilitatea, o voi susţine.
Dacă transmite un mesaj moral greşit, o voi bloca.
Pentru că un stat care-şi serveşte cetăţenii, ghidat de busola noastră morală nu poate fi înfrânt niciodată”, precizează Funeriu într-un comunicat de presă.