Președintele rus Vladimir Putin pare să revină la forma sa anterioară, scrie Yana Dlugy, într-o opinie publicată pentru The New York Times.

La începutul războiului, președintele Vladimir Putin părea încordat, furios, ba chiar și dezorientat. Dar în această lună, el pare să-și fi reintrat în formă: e relaxat, calm și sigur pe sine.

Armata sa avansează continuu în estul Ucrainei și controlează o bună parte din sud, în timp ce  economia rusă face față peste așteptări avalanșei de  sancțiuni. Acum, Putin trece de la starea provocată de criza războiului la afacerile obișnuite, scrie colegul meu Andrei Troianovski.

Dorind să demonstreze cât de mult s-au normalizat lucrurile, în această săptămână, Putin s-a deplasat în Asia Centrală – prima sa vizită în străinătate de după declanșarea invaziei. În Turkmenistan, el nici măcar nu a pomenit de război, vorbind în schimb despre eforturile rușilor de a-și întări transporturile și turismul.

Vladimir Putin a devenit mai calm

„Șocul inițial a fost depășit, iar lucrurile nu s-au dovedit chiar atât de rele”, afirmă Abbas Gallyamov, fost redactor al discursurilor lui Putin, el făcând referire la perspectivele președintelui, arată The New York Times.  

Observatorii spun că el încearcă totuși să minimalizeze pericolele care, totuși, încă sporesc. Ucraina nu dă semne că ar renunța, NATO rămâne unit și se extinde, iar, acasă, efectele războiului ar putea lua o direcție la care el nu s-ar aștepta.

„El înțelege că legitimitatea îi este valabilă doar atâta timp cât se arată puternic și activ, atâta timp cât își face jocul și îl și câștigă”, afirmă Gallyamov, care acum este consilier politic independent și trăiește în Israel. „Pentru el, paralizia și absența din fața publicului sunt similare cu moartea”.

În prezent, strategia lui Putin pare să fie aceea de a aștepta evoluția lucrurilor. El se așteaptă că dârzenia Occidentului să slăbească, iar guvernul ucrainean să se prăbușească.

„Treaba merge ca pe roate, ritmic”, a declarat Putin ieri, referindu-se la campania sa militară. „Nu este nevoie să mai discutăm despre corelarea ei”.

Tatiana Stanovaia, o veche expertă în afacerile Kremlinului stabilită acum la Paris, spune că „Putin s-a bazat pe faptul că, treptat, autoritățile de la Kiev vor trebui să accepte totul”.

Stanovaia spune că Rusia a urmărit cu atenție declarațiile Administrației Biden și și-a spus: „OK, regulile jocului au fost stabilite. Pentru noi, ele sunt acceptabile. Așa că putem să ne calmăm și, pur și simplu, să așteptăm”.

Rusia părăsește Insula Șerpilor

Micul petic de pământ din Marea Neagră a jucat în război un rol extrem de important. După atacuri repetate ale forțelor ucrainene, inclusiv cu noile arme primite recent, soldații ruși s-au retras de pe Insula Șerpilor.

Oricine controlează insula poate controla și căile de navigație din Marea Neagră, astfel încât Rusia a atacat-o încă din prima zi a invaziei. Un vas important al Rusiei, Moskva, și-a făcut apariția, iar zecilor de grăniceri ucraineni mobilizați acolo li s-a ordonat să predea armele. Unul dintre soldați a răspuns printr-o înjurătură care ulterior i-a adus o medalie. După câteva săptămâni, forțele ucrainene au scufundat vasul Moskva.

După ce a cucerit Insula Șerpilor, Rusia se pregătea să aducă acolo sisteme de rachete sol-aer pentru a-și sprijini forțele din teren. Dar ucrainenii și-au continuat atacurile.

Cu peste o săptămână în urmă, forțele ucrainene au atacat un vas rusesc care aduce pe insulă arme și personal. Armata britanică a declarat că, aproape sigur, ucrainenii s-au folosit în atac de rachetele Harpoons, recent sosite.

Rusia, un gest de ”bunăvoință” în fața Ucrainei

Ieri, armata ucraineană a anunțat că a apelat la rachete și la artilerie ca să atace un nou sistem rusesc antirachetă. Ultimii soldați ruși aflați pe insulă au plecat în cursul nopții la bordul a două ambarcațiuni, potrivit unor surse ale armatei ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a căutat să califice retragere drept un ‘gest de bunăvoință’, menit să permită exporturilor de cereale să plece din Ucraina. Dar observatorii spun că acest lucru e puțin probabil.

„Pentru Kiev, alungarea de către Ucraina a forțelor ruse de pe Insula Șerpilor reprezintă o mare realizare, fiind totodată o înfrângere importantă pentru Rusia”, nota într-o declarație Institutul pentru Studii de Război, un institut de cercetări din Washington care urmărește zilnic războiul.

„Dacă pretenția lui Putin, potrivit căreia retragerea rușilor a fost un ‚gest de bunăvoință’, ar fi reală, atunci el a ridica blocada și ar garanta trecerea unor vase din țări neutre din și spre Odesa”, a mai subliniat același institut. „Este puțin probabil ca forțele ucrainene să reocupe Insula Șerpilor, dar ele nici nu au nevoie de asta – ele voiau doar să-i dea afară pe ruși, și au reușit”.