Laura Vicol a susținut că predarea a 700 de apartamente urma să înceapă în curând, dar acest lucru nu s-a putut realiza din cauza blocării activității companiei în urma perchezițiilor procurorilor.

Răsturnare de situație în dosarul Nordis

De asemenea, fosta deputată a afirmat că fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor existau în conturile firmei, însă acestea au fost înghețate, ceea ce a dus la blocarea tuturor operațiunilor.

„Pentru clienţii Nordis, nu sunt păgubiţi. De luni, dacă nu ştiau, trebuia să înceapă predarea apartamentelor celor 700 de proprietari. Nu s-a putut face acest lucru, pentru că la DIICOT s-au ridicat calculatoarele firmei, absolut tot, la adunarea creditorilor, de mâine sau de poimâine, urma să fie săptămâna aceasta, trebuiau să fie anunţaţi, pentru că existau bani în contul firmei, trebuiau să înceapă lucrările de amenajare pentru celelalte. În acest moment totul este blocat”, a declarat Laura Vicol la Curtea de Apel București.

În contrast cu declarațiile sale, păgubiții Nordis nu cred în promisiunile acesteia și caută soluții pentru a-și recupera banii. Joi, aceștia urmează să se întâlnească pentru a discuta pașii legali pe care îi pot urma. Oamenii susțin că administratorul judiciar desemnat de instanță după intrarea companiei în insolvență nu ar fi primit documentele necesare de la conducerea Nordis, ceea ce îngreunează procesul de recuperare a sumelor investite.

Laura Vicol, Curtea de Apel, 5 februarie
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Situația devine și mai gravă pentru unii dintre păgubiți

Situația devine și mai gravă pentru unii dintre păgubiți, întrucât printre aceștia se află și persoane cu probleme medicale grave, care aveau nevoie urgentă de restituirea sumelor pentru tratamente. În referatul procurorilor DIICOT, aceștia au menționat că patronii Nordis au manifestat „o atitudine cinică” de „nepăsare totală” față de astfel de cereri, ignorând apelurile disperate ale clienților aflați în situații critice. Unul dintre păgubiți a transmis un mesaj administratorului companiei, subliniind urgența restituirii banilor din cauza unui diagnostic de cancer, însă nu a primit un răspuns favorabil.

De asemenea, păgubiții au încercat să obțină o audiență la Ilie Bolojan, însă, potrivit acestora, nu au primit niciun răspuns. Aceștia au transmis mai multe e-mailuri și apeluri telefonice, inclusiv pe numărul personal al oficialului, dar fără succes. În plus, peste 450 de persoane afectate de scandalul Nordis au semnat o petiție prin care solicită modificarea legislației, astfel încât alți investitori să nu treacă prin aceeași experiență.

„Sper că aveți un răspuns pozitiv. Cancerul nu mă așteaptă”, a transmis un păgubit unui administrator Nordis.

Între timp, Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv miercuri, fiind ridicați de polițiști de la Curtea de Apel București, unde a avut loc ședința privind măsurile preventive. Ancheta continuă, iar păgubiții așteaptă clarificări privind șansele lor de a-și recupera investițiile.