Şeful Autorităţii de Reglementare Antitrust din Germania a anunţat sâmbătă că ar putea fi investigaţi furnizorii de energie, pe fondul plângerilor consumatorilor privind majorările de preţ şi a posibilului abuz legat de plafonarea preţului energiei de către Guvern.
El a spus că se are în vedere o interdicţie asupra abuzului.
„Am început deja să implementăm o interdicţie asupra abuzului. În special, avansăm cu planul de a fac investigaţii specifice”, a afirmat preşedintele Andreas Mundt într-un interviu acordat publicaţiei germane Rheinische Post.
Anul trecut, Berlinul a adoptat măsuri de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor şi a companiilor de preturile ridicate ale energiei şi pentru reducerea consumului de gaze.
Tarifele depășesc plafonul stabilit de Guvern
Conform informaţiilor de la consumatori, tarifele la electricitate şi gaze ale unor furnizori din Germania depăşesc plafonul stabilit de Guvern, în pofida scăderii pe plan global a preţului energiei, comparativ cu vara anului trecut. Pe acest fond, există temeri că unii furnizori de energie majorează preţurile pentru a beneficia de subvenţiile guvernamentale de miliarde de euro.
Criticii spun că urma plafonării preţurilor gospodăriile nu beneficiază de subvenţii pentru a trece la furnizori de energie mai ieftină deoarece plafonul se aplică automat iar Guvernul pur şi simplu plăteşte diferenţa, a arătat Reuters.
Şeful Autorităţii de Reglementare Antitrust din Germania a explicat că de la finalul anului trecut au fost primite peste 40 de plângeri privind preţurile la energie.
„Nu este simplu să găseşti oaia neagră între mii de furnizori, care au o varietate extinsă de tarife”, a adăugat Mundt.
Trebuie subliniat că Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat în date de 11 aprilie 2023, că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,1% în 2023, devenind a doua cea mai proastă performanță dintre marile economii, după Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, înainte de a se extinde cu 1,1% în 2024.
Producția Germaniei a scăzut cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022
În ultimul an, în centrul preocupărilor legate de perspectivele economice ale Germaniei și ale Europei s-a aflat criza energetică întrucât statele europene se străduiesc să își reducă dependența de gazele naturale din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Producția Germaniei a scăzut cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022 și este de așteptat să se contracte în primul trimestru din 2023, intrând într-o recesiune tehnică.
În acest context, Joachim Nagel, președintele băncii centrale din Germania (Bundesbank), a susținut că progresul Germaniei în diversificarea aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) în afara Rusiei, dar și stocurile sale mai mari, rezultate din capacitatea acumulată în timpul iernii 2022 – 2023, au arătat că economia germană este „bine plasată” pentru a rezista și în timpul iernii 2023 – 2024.