Furnizorii de energie, în vizorul premierului Florin Cîțu: Le-am spus să fie fără milă
Premierul a precizat că autoritățile au demarat controale la furnizorii de energie, în contextul creșterilor anunțate. Florin Cîțu a mai spus că acolo unde există situații în care furnizorii au încărcat abuziv facturile clienților, se va acționa imediat.
„Am cerut ca acolo unde există companii care folosesc această situație și încarcă abuziv facturile cetățenilor să intervină imediat. S-au făcut echipe mixte, de la ANRE și ANPC, care primesc de la cetățeni informații, le vor verifica și și acolo unde există probleme le-am spus să fie fără milă. Trebuie să intervenim imediat. Ne uităm să modificam legislația să suspendăm licența, dacă există astfel de practici”, a declarat prim-ministrul la Digi24.
Despre Legea consumatorului vulnerabil
Premierul Florin Cîțu a vorbit și despre Legea consumatorului vulnerabil, subliniind că vor exista și alte măsuri pentru ca facturile românilor să nu fie o problemă.
„Avem mai multe soluții, una de compensare a unei părți importante din factură. Vom vedea până unde putem merge cu această măsură”, a spus premierul.
Mai mult decât atât, acesta spune că Executivul caută soluții și pentru companii, pentru a evita presiunile inflaționiste.
„Avem câteva idei dar trebuie să vedem dar trebuie să le punem pe hârtie”.
Legea intră în vigoare de la 1 noiembrie
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, stabilind că legea va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.
S-au înregistrat 281 voturi pentru, niciun vot contra şi o abţinere. Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.
Măsurile prevăzute de acestă lege
Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare. Ele se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene. Măsurile financiare sunt:
- ajutoare pentru încălzirea locuinţei,
- pentru consumul de energie,
- pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului,
- pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă,
- pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic,
- ajutoare pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor,
- ajutoare pentru conectarea la sursele de energie.
Măsurile non-financiare constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum şi consilierea şi informarea transparentă şi accesibilă a populaţiei cu privire la sursele de energie, costuri şi proceduri de acces la acestea, în conformitate cu Legea 123/2012 şi cu OUG 33/2007.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României