UE a dat bani pentru a contracara fenomenul de eroziune costieră

Uniunea Europeană a investit aproximativ 850 de milioane de euro în România pentru a contracara fenomenul de eroziune costieră. Acest lucru trebuia să se facă prin lucrări de reabilitare și extindere a plajelor din zona Mării Negre.

Compania olandeză Van Oord a obținut cel mai mare contract, în valoare de peste 2,73 miliarde de lei. Suma este echivalentul a 546 de milioane de euro. Cei mai mulți bani au ajuns la această companie prin câștigarea mai multor licitații.

Unul dintre contracte a fost obținut în colaborare cu o firmă asociată cu un afacerist controversat. El se confruntă cu acuzații în două dosare penale instrumentate de procurorii anticorupție. Concret, el este acuzat de dare de mită și de spălare de bani.

Totuși, acesta a scăpat după ce judecătorii l-au achitat, scrie defapt.ro.

S-a alocat o sumă de 544 milioane lei

Într-o primă etapă, au fost direcționate 544 de milioane de lei pentru lucrările de reabilitare și extindere a plajelor din România.

Prin intermediul Fondului de Coeziune al Uniunii Europene, a fost alocată cea mai semnificativă sumă. Este vorba despre peste 465 de milioane de lei. Restul de aproape 15 procente a fost contribuția statului român.

În prima etapă, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, subordonată Apelor Române, a hotărât să pună la licitație cinci segmente de plajă:

  • Mamaia Sud
  • Tomis Nord
  • Tomis Centru
  • Tomis Sud
  • și Eforie Nord

Programul inaugural de contracarare a eroziunii a fost completat în decembrie 2015. Acestea au fost extinse cu 33 de hectare.

S-au efectuat lucrări de reabilitare și construcție a digurilor, având o lungime totală de 3.544 de metri pentru cele care ies deasupra apei, și 1.392 de metri pentru cele construite sub nivelul apei.

plajă
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

”Reducerea Eroziunii Costiere”, contract semnat în noiembrie 2018

Fostul premier Viorica Dăncilă a semnat contractul de finanțare pentru etapa a doua a proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere” în noiembrie 2018.

Potrivit informațiilor oficiale disponibile la acea vreme, valoarea totală a noului proiect a fost estimată la 752 de milioane de euro.

Fondurile sunt destinate lucrărilor de reabilitare și extindere a plajelor din:

  • Edighiol și Periboina
  • faleza Constanței în apropierea Cazinoului
  • Agigea
  • Eforie
  • Costinești
  • Olimp
  • Jupiter-Neptun
  • Balta Mangalia – Venus – Aurora
  • Mangalia – Saturn
  • 2 Mai

Similar primului program, 85% din fondurile destinate reabilitării și extinderii plajelor au provenit de la Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, în timp ce restul de 15% au fost asigurate ca și cofinanțare din bugetul de stat.

Se prognozează că, la finalizarea lucrărilor, România va beneficia de un adăugat de 226 de hectare de plajă nouă, extinzându-se de la Năvodari până la 2 Mai.

Proiectul, unul brutal

Specialiștii consideră că proiectul masiv de extindere a plajelor nu numai că este considerat a fi artificial și dăunător, ci și excesiv de supradimensionat.

„E un proiect 100% brutal, neadecvat și intruziv, against the nature, și bineînțeles în contradicție cu practicile curente din Europa și din lumea civilizată.

Nicăieri nu se mai intervine atât de brutal, cu o puzderie de diguri de piatră și beton, iar asta cel puțin din anii 1990; sunt multe țărmuri în care aceste sisteme hard (diguri construite în anii 1960-1980) au fost demantelate. Suntem complet în afara Europei cu ceea ce am făcut aici.

Practic, ne fură marea cu proiectul ăsta, care transformă plajele în peisaje deșertice și țărmul într-o înlănțuire de diguri barbare (dese, foarte lungi) care sunt dispărute din planurile de amenajare a coastei de peste 30 de ani în lumea bună”,  spune prof. univ. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea București).