Furtul coifului dacic de la Coțofenești

Furtul coifului dacic de la Coțofenești. Un jaf ”spectaculos” a avut loc în Olanda, când hoți înarmați cu explozibil au furat artefacte valoroase din aur din Muzeul Drents din Assen.

Printre piesele furate se număra coiful dacic de aur de la Coțofenești, deosebit de valoros. Autoritățile olandeze, împreună cu cele românești, sunt într-o cursă contra cronometru pentru recuperarea pieselor furate și prinderea făptașilor.

Poliția olandeză a lansat o anchetă amplă, având deja în vizor un bărbat suspect, care a fost surprins pe camerele de supraveghere ale muzeului cu cinci zile înainte de jaful propriu-zis.

În plus, un vehicul implicat în fuga hoților a fost găsit incendiat la scurt timp după furt, iar anchetatorii investighează traseul mașinii furate și conexiunile cu posibile grupuri infracționale, inclusiv cu clanul Remmo din Germania, cunoscut pentru jafurile spectaculoase de artă.

În acest context, poliția română și olandeză colaborează strâns, având un număr impresionant de 35 de detectivi și specialiști care lucrează la acest caz. Presiunea este mare, deoarece există temerea că hoții ar putea să fondeze piesele furate pentru a le vinde ca aur brut.

Furtul coifului dacic de la Coțofenești
SURSA FOTO: libertatea.ro

Muzeul olandez nu a asigurat suficientă protecție

Furtul a stârnit controverse și în România, unde autoritățile sunt îngrijorate de modul în care au fost protejate piesele valoroase.

Unii oficiali români sugerează că muzeul olandez nu a asigurat suficientă protecție pentru aceste comori, întrucât se pare că nu exista niciun paznic prezent în timpul jafului.

Ministrul Culturii din România, Natalia Intotero, a anunțat că va solicita o întâlnire cu autoritățile olandeze pentru a discuta despre recuperarea rapidă a pieselor furate.

Valoarea totală a obiectelor furate

Valoarea totală a obiectelor furate, care include brățări de aur și alte comori, este estimată la aproape șase milioane de euro. Directorii muzeelor din Olanda și România sunt șocați de incident și se tem că acest jaf ar putea inspira alte furturi similare.

În plus, sectorul muzeal din Olanda este în alertă, având în vedere că recent s-au înregistrat alte spargeri spectaculoase de artă, inclusiv în luna noiembrie, la o galerie de artă din Oisterwijk.

„Este teribil ce s-a întâmplat. Nu prea poţi face nimic împotriva acestui tip de jaf. Marea teamă este că alţi infractori vor copia acest tip de comportament. După fiecare jaf dintr-un muzeu din Ţările de Jos, are loc o consultare internă: cum a fost posibil acest lucru şi ce putem face? Acest lucru se va întâmpla şi acum”, a explicat fostul director al muzeului Groninger, Andreas Blühm.

În timp ce anchetatorii continuă să caute indicii pentru a captura autorii și a recupera obiectele furate, experți în securitatea muzeelor avertizează că este esențial ca instituțiile culturale să adopte măsuri suplimentare de protecție, cum ar fi depozitarea pieselor valoroase în seifuri, mai ales în muzeele mici, care pot fi ținte ușoare pentru hoți.