Utilizatorii internetului au fost păgubiți poate mai mult ca niciodată în anul 2020, din cauza schimbărilor drastice care au avut loc după startul pandemiei.
Potrivit previziunilor specialiștilor ruși în securitate cibernetică, o bună parte dintre atacuri vor avea ca țină serverele și nu clientul, așa cum s-a întâmplat până acum: „Atacurile JS-skimming (metoda de a fura datele cardurilor bancare folosite pe platformele de e-commerce), se vor muta pe partea serverului. Dovezile arată că, de la o zi la alta, există tot mai puțini actori care se bazează pe atacuri ce folosesc JavaScript și sunt la nivelul clientului,” precizează buletinul de securitate Kaspersky.
Chiar și așa, cei care vor avea de suferit, în primul rând, vor fi tot utilizatorii, întrucât odată ce datele lor au fost compromise, vor începe delapidările. Să ne amintim că în această perioadă, mai multe vedete din România au rămas fără bani după ce hoții le-au furat identitatea. Situația este îngrijorătoare și la case mai mari: rețelele instituțiilor federale americane, care au fost compromise timp de 9 luni de zile, până la depistarea problemei, notează Reuters.
Există însă, anumite sectoare care stau mai bine la acest capitol. Un bun exemplu ar fi platformele de jocuri de noroc online internaționale, care investesc anual sute de milioane de euro în securitate. Nu s-a auzit niciodată de probleme de skimming în ceea ce privește giganți ai industriei precum Betfair sau PokerStars Casino.
În acest an ar urma să crească și frecvența practicilor de extorcare, prin intermediul metodei ransomware. Specialiștii avertizează că mecanismul devine foarte periculos odată ce este pus în mișcare, întrucât banii obținuți din astfel de practici ajung deseori să fie investiți în descoperirea altor exploit-uri:
„Unele dintre aceste grupuri, care au reușit să acumuleze fonduri în urma unui număr semnificativ de atacuri reușite în 2020, vor începe să utilizeze practicile 0-day – vulnerabilități care nu au fost încă găsite de dezvoltatori – precum și practicile N-days, pentru a-și spori eficacitatea atacurilor. Deși achiziționarea de exploit-uri este un efort costisitor, date fiind sumele pe care unii operatori de ransomware au putut să le obțină de la victimele lor, acum sunt fonduri suficiente pentru a investi în ele”, reiese din buletinul celor de la Kaspersky.
2021 este și anul în care criptomonedele au devenit extrem de atractive pentru infractorii cibernetici, în condițiile în care mule țări se confruntă cu grave probleme economice. Prețul criptomonedelor crește, deoarece anumite valute se devalorizează, iar lumea își pune încrederea în „noul rival al aurului” – așa cum fac unele persoane referire la Bitcoin.
Specialiștii în securitate informatică subliniază faptul că răufăcătorii își adaptează tactica din mers, și nu are trebui să ne mire dacă în viitorul apropiat, solicitările atacatorilor vor implica și alte criptomonede, cum ar fi, spre exemplu, Monero – o monedă care se bucură de un nivel de confidențialitate mai mare, întrucât arhitectura pe care se bazează facilitează pierderea oricărei urme după efectuarea tranzacțiilor.