Scandal internațional: Frații Tate oferă recompensă pentru recuperarea tezaurului dacic furat în Olanda
Andrew și Tristan Tate s-au implicat în investigarea furtului unor piese de tezaur dacic expuse la Muzeul Drents din Olanda.
Cei doi au transmis că oferă o recompensă de 25.000 de euro pentru informații care pot duce la prinderea hoților.
„Eu și fratele meu oferim personal 25.000 de euro pentru informații care duc la recuperarea acestor artefacte”, a declarat Tristan Tate.
Explozie urmată de jaf
În noaptea precedentă, la ora 03:45, o explozie a zguduit Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României.
Explozia a fost folosită pentru a pătrunde prin efracție, iar printre piesele sustrase se numără coiful de aur de la Coțofenești, o capodoperă a artei dacice, trei brățări de aur și posibil și alte artefacte valoroase, a căror listă completă este încă în curs de stabilire.
Ancheta în plină desfășurare. Comunicatul Poliției Române
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a fost notificat imediat după incident și a activat mecanismele internaționale de cooperare polițienească.
Autoritățile române colaborează strâns cu poliția olandeză pentru identificarea autorilor și recuperarea bunurilor furate.
„În cursul dimineții de astăzi, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie, a avut loc o explozie.
Încă de la acel moment, Poliția Română a fost în contact cu Poliția din Olanda, respectiv cu șeful echipei de anchetă. În același timp, au fost activate toate mecanismele de cooperare polițienească internațională. Din primele evaluări, această explozie a avut drept scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României.
Având în vedere aceste aspecte, s-a relaționat cu Parchetul General, iar în urma analizării situației de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.
Împreună cu autoritățile din Olanda, depunem toate diligențele pentru soluționarea cazului, prin depistarea autorilor și găsirea obiectelor sustrase. Reiterăm faptul că, în acest caz se colaborează prin canalele de cooperare polițienească, urmând a fi analizate și valorificate toate datele obținute de la locul comiterii faptei și din bazele de date existente. În funcție de evoluția anchetei, vor fi utilizate instrumentele de cooperare judiciară, în vederea recuperării bunurilor sustrase și tragerii la răspundere a persoanelor responsabile”, a transmis IGPR într-un comunicat oficial.
Furtul tezaurului dacic reprezintă o lovitură grea pentru patrimoniul cultural al României.
Directorul Muzeului din Drents a confirmat că cel puțin o parte din artefactele de o valoare excepțională, printre care coiful de aur, au dispărut. Din fericire, hoții nu au furat zeci de piese din muzeu.