Ovidiu Țentea este noul director interimar al Muzeului Național de Istorie a României

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României au anunțat că, începând cu data de 13 februarie 2025, instituția are un nou manager interimar, în persoana dr. Ovidiu Țentea, cercetător științific gradul II în cadrul Secției Arheologie. Ovidiu Țentea este un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice și arheologiei, având o experiență profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie și managementul patrimoniului cultural.

„De astăzi, 13 februarie, Muzeul Național de Istorie a României are un nou manager interimar, colegul nostru dr. Ovidiu Țentea, cercetător științific gradul II în cadrul Secției Arheologie. (…)

Ovidiu Țentea (n. 4 iunie 1974, Dumbrăveni, județul Sibiu) este un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice și arheologiei, cu o experiență profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie și management al patrimoniului cultural. (…) Prin activitatea sa, dr. Ovidiu Țentea a contribuit semnificativ la înțelegerea patrimoniului istoric al României și la promovarea acestuia în mediul academic și muzeal”, au anunțat reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României pe Facebook.

Despre Ovidiu Țentea

El a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 1997, unde și-a obținut licența, studiile aprofundate și doctoratul în Istorie Antică și Arheologie în 2008, urmând ulterior studii postdoctorale la Academia Română între 2011 și 2013.

În cariera sa profesională, Ovidiu Țentea a ocupat mai multe funcții, printre care cercetător științific grad II la Muzeul Național de Istorie a României din 2003, cercetător științific asociat la Centrul de Studii Romane al Universității Babeș-Bolyai din 2007 și cadru didactic asociat la aceeași universitate din 2023. De asemenea, a activat anterior ca muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Arheolog expert înscris în Registrul Arheologilor din România și expert în bunuri de patrimoniu mobil acreditat de Ministerul Culturii. Totodată, el a coordonat și a fost responsabil științific pentru numeroase proiecte arheologice, având o experiență considerabilă în cercetarea arheologică preventivă și sistematică. Acesta s-a implicat în elaborarea de documente legislative și reglementări privind patrimoniul cultural.

Ovidiu Țentea este membru și fost vicepreședinte al Comisiei Naționale Limes, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie și membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Activitatea științifică

El este autor și co-autor a cinci volume științifice, editor și co-editor a zece volume, precum și autor a 100 de articole științifice și a peste 200 de conferințe naționale și internaționale. De asemenea, a fost implicat în proiecte de cercetare importante atât la nivel național, cât și internațional.

În domeniul muzeografiei și expozițiilor, a fost curator al expoziției „Sarmizegetusa – Primul oraș al Daciei romane” și a contribuit la organizarea expozițiilor „România – Civilizații Suprapuse” și „Dacia Augusti Provincia”. Prin întreaga sa activitate, dr. Ovidiu Țentea a avut o contribuție semnificativă la înțelegerea și promovarea patrimoniului istoric al României în mediul academic și muzeal, au mai precizat reprezentanții muzeului.