Pompierii au intervenit în noaptea de joi spre vineri în aproape 400 de cazuri în Bucureşti şi Ilfov din cauza furtunii. Au fost afectate 208 locuinţe, gospodării şi subsoluri, precum şi 71 de autoturisme. De asemenea, peste 60 de copaci şi stâlpi de electricitate au căzut.
ISUBIF a anunţat vineri dimineaţă că situația tensionată s-a petrecut pe fondul fenomenelor meteo. Conform informării pompierilor, pe durata codurilor portocaliu şi roşu, începând cu ora 22:00 până în această dimineaţă, ora 05:00, s- au gestionat 397 de intervenţii – 331 în Bucureşti şi 66 în judeţul Ilfov.
Sute de intervenții ale pompierilor după ce furtuna a făcut prăpăd
„Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codurilor portocaliu şi roşu, începând cu ora 22,00 până în această dimineaţă, ora 05,00, pompierii ISUBIF au gestionat 397 de intervenţii – 331 în Bucureşti şi 66 în judeţul Ilfov”, anunţă vineri dimineaţă ISUBIF.
Aceste intervenţii au inclus: 327 de inundaţii, 60 de copaci şi 7 stâlpi de electricitate căzuţi, precum şi 3 acoperişuri smulse de vânt.
În total, au fost afectate 107 străzi, 208 locuinţe, gospodării şi subsoluri, precum şi 71 de autoturisme.
Intervenţiile continuă pentru rezolvarea situaţiilor semnalate.
Cod roșu de furtună pentru București
Amintim că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de furtună pentru municipiul Bucureşti. Ea a fost valabilă până la ora 00:30. Au fost prognozate grindină de mari dimensiuni, vijelie cu rafale de 70-90 km/h, averse torențiale de 30-40 l/mp și descărcări electrice. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert.
De asemenea, și în alte regiuni din România vremea rea a provocat ravagii. În zona Olteniei, pe lângă precipitațiile abundente, grindina a lovit puternic. Minute în șir, bucățile de gheață au căzut din cer, provocând pagube considerabile. Mașinile au fost avariate, iar recoltele au fost distruse.
Vremea face prăpăd în toată țara
ANM a emis, cu o zi în urmă, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru mare parte din țară, valabilă de joi după-amiaza, de la ora 17:00, până vineri dimineața la ora 6:00.
Zonele afectate includ sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Este vizată și cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei.
În aceste regiuni se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi prezente și vijelii cu rafale între 55 și 70 km/h, precum și posibile fenomene de grindină.
Meteorologii ANM avertizează că, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20 și 30 l/mp, iar izolat se pot înregistra peste 40 l/mp.