România, lovită de furtună înainte de Crăciun

Vine furtună mare în România. Furtuna Pia, aşa cum a fost denumită de meteorologi, loveşte mai multe ţări din Europa, în următoarele zile. Printre ele se află şi România. Furtuna va avea forţa unui uragan, potrivit unei avertizări meteo.

Furtuna Pia, conform meteorologilor, este catalogată drept una dintre cele mai puternice furtuni survenite în apropierea perioadei Crăciunului. Fenomenul afectează mai multe țări, inclusiv România.

Denumită „Zoltan” de către meteorologii germani și „Pia” de specialiștii din alte țări, furtuna este prognozată să își facă simțită prezența în intervalul 21-22 decembrie 2023, aducând cu sine forța unui uragan, cu rafale de vânt ce pot atinge până la 130 km/h.

Administrațiile de Meteorologie din diverse țări europene au emis deja alerte, care sunt în proces de actualizare. Astfel, Danemarca a emis un cod portocaliu de vânt extrem, la fel ca și Germania, Slovacia și Elveția. Olanda a emis o avertizare meteo cod roșu de inundații, iar Marea Britanie, Lituania, Letonia și Estonia au emis avertizări cod galben de vânt.

România nu va fi ocolită de efectele furtunii Pia, mai ales în regiunile vestice, centrale și nordice, unde se așteaptă vânt puternic, lapoviță și ninsori. În zona montană, se preconizează și un viscol intens în acest weekend.

Cum e vremea în România, miercuri

Vremea se menține caldă! În cea mai mare parte a țării, temperaturile rămân mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. La începutul zilei însă, ceața persistă în anumite zone.

Vântul va avea intensitate crescută în zona montană, în Carpații Meridionali, și în sud-vest. Maximele vor varia de la 3 grade în Transilvania până la 14 grade în zonele de deal din Muntenia.

În Dobrogea și Bărăgan, avem o zi plăcută, cu soare și nori trecători. Temperaturile vor înregistra o ușoară creștere față de ziua anterioară, atingând 13 grade.

În Moldova sudică și nordul Munteniei, vremea se încălzește, de asemenea. Temperaturile maxime vor atinge 11 grade Celsius. Vremea va fi predominant însorită, însă în primele ore ale dimineții, în anumite zone, se va înregistra ceață persistentă.

În nordul Moldovei și Bucovina, prognoza indică o zi extrem de plăcută, cu soare, puțini nori și temperaturi ușor mai scăzute decât cele de marți.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș, vremea va fi plăcută, cu o creștere a temperaturilor. Dar dimineața se remarcă prin prezența ceții. După prânz, se vor atinge cel mult 9 grade Celsius.

Vom avea timp frumos și în vestul României. Se înregistrează o ușoară creștere a temperaturilor comparativ cu ziua de marți, iar cea mai ridicată valoare termică se va înregistra în sudul Banatului, la Reșița, unde se vor atinge 13 grade Celsius.

În Transilvania, va fi foarte frig dimineața, mai ales în depresiuni. În multe regiuni, persistă ceața și există condiții de polei. Ulterior, atmosfera începe să se îmbunătățească treptat, iar temperatura devine mai ridicată decât în mod obișnuit pentru această perioadă. La Brașov, se prognozează o maximă de 13 grade Celsius, potrivit ANM.

În sud-vest, temperaturile sunt mai scăzute

În partea de sud-vest a țării, se prognozează condiții însorite și un vânt mai accentuat. Temperaturile vor înregistra o ușoară scădere, dar vor rămâne relativ ridicate pentru luna decembrie.

În sudul României, se înregistrează o ușoară creștere a temperaturilor, atingând 14 grade în zonele deluroase. Dimineața, se observă înnorări și condiții de ceață, urmate de o atmosferă însorită în cursul zilei.

Prognoza meteo pentru București și regiunile de munte
Capitala se bucură de încă o zi mai caldă decât de obicei, cu condiții de ceață în primele ore ale dimineții și o temperatură maximă de 12 grade Celsius.

Spre noapte, se înregistrează o ușoară creștere a temperaturilor, iar spre dimineață revin condițiile de ceață.

Cum va fi vremea azi la munte? Temperaturile se mențin ridicate și în regiunile montane. Se preconizează condiții predominant însorite, cu posibilitatea apariției unor înnorări și ceață în văi și depresiuni. Vântul va prezenta o activitate sporită, cu intensificări în zona Carpaților Meridionali.