Furtuna geomagnetică va lovi întreg Pământul azi, 25 martie. Cum ne poate afecta erupția solară

pamant, glob pamantesc

Pământul / SURSA FOTO: Dreamstime

Experții în meteorologie spațială au emis o avertizare cu privire la o furtună geomagnetică pentru ziua de luni, 25 martie, explicând că o explozie de plasmă provenită dintr-o erupție solară ar putea afecta transmisiile radio pe Pământ.

Pământul, lovit de o furtună geomagnetică

Conform alertei emise sâmbătă de Centrul de prognoză meteorologică spațială al NOAA din Boulder, Colorado, nu există motive de îngrijorare pentru populație. Cu toate acestea, furtuna geomagnetică ar putea perturba transmisiile radio de înaltă frecvență. Un exemplu ar fi cele utilizate de avioane pentru comunicarea cu turnurile de control al traficului aerian la distanță.

Jonathan Lash, un meteorolog de la acest centru, a declarat că majoritatea avioanelor comerciale pot folosi transmisiile prin satelit ca rezervă. De asemenea, operatorii de sateliți ar putea întâmpina dificultăți în urmărirea dispozitivelor spațiale.

Rețelele electrice ar putea înregistra un anumit „curent indus” în liniile lor. Aceasta nu este însă o problemă pe care nu o pot gestiona.

„Pentru publicul larg, dacă aveți un cer senin noaptea și vă aflați la latitudini mai mari, aceasta ar fi o mare oportunitate de a vedea cum se luminează cerul”, a spus acesta, potrivit ABC News.

La fiecare 11 ani, câmpul magnetic al Soarelui suferă o inversare, ceea ce implică schimbarea poziției polilor săi nordic și sudic. Această inversare a câmpului magnetic solar este parte a unui ciclu natural. În timpul acestui ciclu, activitatea solară cunoaște variații, atingând un punct culminant cunoscut sub numele de maxim solar.

În prezent, ne aflăm în apropierea acestui maxim solar. În timpul perioadelor de maxim solar, furtunile geomagnetice, similare cu cea care a avut loc duminică, pot lovi Pământul de mai multe ori pe an, conform declarațiilor lui Lash. În contrast, în timpul minimului solar, pot trece câțiva ani între astfel de furtuni.

Un exemplu recent este evenimentul din decembrie, când cea mai mare erupție solară din ultimii ani a perturbat comunicațiile radio.

Aurora Boreală va fi vizibilă în anumite zone din SUA

O furtună geomagnetică severă are loc în urma unor erupții solare care au trimis plasmă către Pământ. Ca rezultat, Aurora Boreală va putea fi observată în anumite zone din sudul Statelor Unite începând de astăzi.

Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA) a emis o Alertă de Furtună Geomagnetică duminică, după ce sateliții de observare a Soarelui au înregistrat o explozie solară de tip X 1.1 și, ulterior, o coroană de viteză mare a găurii corona (CH HSS), conform informațiilor furnizate de Fox Weather.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate de pe Soare interacționează cu atmosfera Pământului, generând ceea ce este cunoscut sub numele de Lumini Nordice și Sudice.

Auroră Boreală / SURSA FOTO: Dreamstime

Cât de puternică este furtuna geomagnetică?

Pe scara de cinci puncte a furtunilor geomagnetice, experții spațiali au anticipat că prima undă de energie ar putea fi clasată fie ca G1, fie ca G2. Ar putea însă crește până la un nivel G3 în cursul zilei de luni.

Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore, s-au observat condiții severe de vreme spațială de tip G4, care se preconizează că vor continua, conform tabloului de bord SWPC.

O furtună geomagnetică de clasă G1 este cea mai slabă. De obicei, aceasta duce la apariția Aurorelor Boreale în apropierea Cercului Polar de Nord.

O furtună G3 poate permite observarea Aurorei până în Washington, Wisconsin și New York, în cazul în care cerul este senin. Cele de nivelul 4 din 5 pot determina apariția Aurorei Boreale și în zonele din Alabama și California de Nord.

Cantitatea de activitate geomagnetică este, de asemenea, monitorizată de magnetometrele terestre. Evenimentul este măsurat pe scara Kp index, care variază de la 0 la 9.

Institutul de Geofizică al Universității din Alaska Fairbanks prognozează o activitate ridicată a Aurorei cu niveluri Kp-6 până luni seara.

Experții spațiali afirmă că determinarea exactă a puterii activității geomagnetice este dificilă, chiar și cu apariții mai frecvente.

Furtunile geomagnetice au devenit mai numeroase în ultimul an. Acest lucru se întâmplă deoarece Soarele începe să atingă faza maximă a ciclului său solar.