Furtuna Pia, care a afectat deja Europa, ajunge în România, iar climatologul Roxana Bojariu avertizează asupra unei intensificări semnificative a fenomenului. Fenomenul este comparabil ca forță cu un uragan.
Întreaga țară se află sub avertisment de cod portocaliu și galben pentru vânt puternic, viscol intens și ninsori.
Cum va fi afectată România de furtuna Pia?
Climatologul a explicat că este vorba despre influențe periferice, deoarece furtuna Pia, care s-a format în nord, și-a pierdut deja o parte din energie. Ea a menționat că s-au înregistrat efecte semnificative în Marea Britanie, Olanda, Danemarca și în general în partea de nord a Europei.
Bojariu a subliniat că România resimte, de asemenea, efectele la trecerea acestui sistem, cu atenționări și avertismente deja emise în zona montană. Ea a adăugat că impactul este mai pronunțat acolo, cu vânt puternic, ninsori și vijelii, cu mențiunea că vitezele cele mai mari ale vântului vor fi înregistrate în zona montană.
Roxana Bojariu a explicat că efectele trecerii ciclonului nord-atlantic vor persista în perioada următoare, până duminică. Ea a menționat că fenomenul va fi notabil în special în zona montană, subliniind că intensificările de vânt vor avea loc în întreaga țară.
Cu toate acestea, a precizat că România nu va fi afectată în mod direct cu aceeași forță ca în nordul Europei, fiind influențată doar de periferia acestuia. Bojariu a indicat că regiunile în care se vor înregistra precipitații vor fi cele de la munte și din nordul, nord-vestul țării. Efectele vântului vor fi resimțite însă în întreaga țară, cu intensificări care pot atinge 65 km/h în zonele mai joase și poate 80 km/h în unele zone.
Vremea se încălzește brusc în perioada următoare
Pe de altă parte, în perioada următoare climatologul Roxana Bojariu se așteaptă la o încălzire extrem de accentuată. Deși fluctuațiile sunt normale, amplitudinea lor devine din ce în ce mai mare, iar contrastele și schimbările sunt notabile și rapide.
„Vom avea o încălzire foarte accentuată și până la urmă încălzirea aceasta este un fenomen extrem”, a spus ea la Digi24.
Bojariu a argumentat că aceste aspecte pot fi înțelese prin creșterea cantității de energie rămasă în sistem ca rezultat al încălzirii globale. Astfel, manifestările meteorologice, care altfel ar fi obișnuite pentru perioada și regiunea respectivă a anului, primesc o aport mai mare de energie, ceea ce le amplifică severitatea.