În ultima lună, băncile au început să reducă dobânzile. Primele ajustări sunt însă prea mici pentru a fluidiza creditele şi a alinia bonificaţiile depozitelor.

Perioada depozitelor cu dobânzi uriaşe se apropie de sfârşit. Mai puţini presaţi de lipsa lichidităţilor de­­cât în urmă cu câteva luni, bancherii au operat primele reduceri ale bonificaţiilor acordate pentru sursele atrase, diminuând, totodată şi dobânzile percepute la credite. Tonul l-au dat Banca Transilvania, Banca Românească, GarantiBank, ING Bank şi Raiffeisen Bank. Analiştii anticipează că şi alte instituţii de credit vor urma tendinţa. Reducerile încep de la 0,25% şi ajung până la trei sau patru procente tăiate din nivelul vechilor dobânzi.

Măsurile urmează uşoara relaxare a condiţiilor de finanţare, după anunţul semnării unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi atenuarea îngrijorărilor legate de efectele crizei financiare. În ultimele luni din 2008, neputând anticipa ce se va întâmpla pe pieţele financiare, bancherii au crescut nivelul dobânzilor la credite, atât în lei, cât şi în valută, peste niveluri le considerate suportabile de către  clienţii persoane fizice.

Fenomenul de ajustare a dobânzilor este însă abia la început, reducerile de până acum nefiind suficient de consistente pentru a îmbunătăţi accesul populaţiei şi al companiilor la creditare.  În aprilie 2008, băncile lucrau cu marje de 4%-5% peste nivelul ratei Euribor (dobânzi în euro) sau peste  dobânda de bază a băncii. În prezent, chiar după reducerile operate, dobânzile percepute la creditele în euro includ marje aproape duble, de 8%-10%, nivel prohibitiv pentru majoritatea clienţilor.

Situaţia nu s-a îmbunătăţit mult nici pentru creditele în lei. Dacă în 2008 dobânda de bază era de circa 10%, nivelul acesteia ajunge acum la 14%-15%, peste care se adaugă marja de profit al băncii.

Băncile justifică aceste niveluri prohibitive prin costul încă ridicat al finanţării şi al riscului, de circa 4%-5% pe an. Ca urmare, în acest an nimeni nu aşteaptă mişcări spectaculoase pe piaţa creditelor. În special pentru împrumuturile în lei, şansele de ieftinire sunt aproape zero. O posibilă accelerare a finanţărilor este anticipată pentru clienţii persoane juridice, deja vizibilă în statisticile BNR din ianuarie.

Clienţii mari, avantajaţi la negocierea condiţiilor

În cazul depozitelor, situaţia este chiar mai haotică, cu diferenţe uriaşe între nivelurile  de dobândă oferite de băncile din piaţă sau chiar între cele acordate de aceeaşi bancă diferitelor categorii de clienţi. Primele eforturi de aliniere, prin reducerile operate până acum, nu au schimbat foarte mult situaţia.

Posibilităţile limitate de finanţare pe piaţa interbancară, unde se tranzacţionează volume mici, obligă băncile să ofere clienţilor mari dobânzi ridicate, uneori chiar de 20%, pentru sumele atrase de la aceştia. Pentru depozitele în valută, dobânzile au urcat la 7%, sau chiar 8% – cele negociate, faţă de 5% în 2008. Pentru economiile în lei  saltul a fost de la 9%, la 14%-15% sau chiar 19%-20% (dobânzi negociate).

154-28860-25_luciananghel_15_c.jpg«Dobânzile sunt în scădere graduală, dar motoarele de creştere, în acest an, vor fi segmentul corporate, pentru credite, şi populaţia, pentru depozite.»
Lucian Anghel, economist-şef BCR

8,5-9,5% a fost, în 2008, nivelul mediu al dobânzilor la creditele în euro (rata Euribor plus o marjă de 4%-5%). La creditele în lei, s-au situat în jurul nivelului de 10%

9,6-11,6% sunt, în prezent, dobânzile celor mai bune oferte de credite în euro. La lei, acestea se situează între 14% şi 15%, după reducerile de dobândă

SALT

Dobânzile la creditele noi în lei pe termen mediu au ajuns, în luna ianuarie 2009, la un nivel mai înalt decât cel înregistrat pe parcursul lui 2005. Cel mai mare salt a fost făcut în 2008.

154-28861-25_g_105x30.jpg