Furtuna Renata a schimbat vremea în România. Hidrologii au emis miercuri o atenţionare Cod galben pentru fenomene imediate ce vizează posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din Dobrogea, mai precis judeţele Tulcea şi Constanţa, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Cod galben de inundații, emis de autorități
Potrivit INHGA, până joi la ora 12:00, în urma precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din judeţele Tulcea şi Constanţa.
„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţul Tulcea”, avertizează INHGA.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri după-amiaza mai multe avertizări nowcasting Cod portocaliu de vijelii puternice şi averse pentru judeţele Tulcea şi Constanţa.
Potrivit ANM, până la ora 19:15, în judeţele Constanţa (în localităţile: Hârşova, Cogealac, Ciobanu, Crucea, Ghindăreşti, Topalu, Gârliciu, Pantelimon, Fântânele, Saraiu, Horia, Grădina, Vulturu) şi Tulcea (în: Baia, Topolog, Casimcea, Dăeni, Stejaru, Ostrov, Ciucurova, Dorobanţu, Beidaud), vor fi vijelii puternice, cu rafale de 70 – 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale care vor acumula peste 25 l/mp.
De asemenea, până la ora 18:40, în judeţul Tulcea, în Delta Dunării, respectiv zona localităţilor Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beştepe, Crişan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina, dar şi în Tulcea, Babadag, Sarichioi, Sulina, Somova, Valea Nucarilor, Frecăţei, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Chilia Veche, Mahmudia, Nufăru, Beştepe, Crişan, C.A. Rosetti, Maliuc, Sfântu Gheorghe, Pardina, Ceatalchioi, au fost vijelii puternice, cu rafale de 70 – 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torenţiale care au acumulat peste 20 l/mp.
Furtuna Renata a adus un val de aer polar în Europa
Țara noastră se confruntă cu o schimbare radicală de vreme, după ce furtuna Renata a adus un val de aer polar în Europa. De la temperaturi aproape caniculare s-a ajuns la ninsoare în Maramureș, în urma intrării unui val de aer rece din nordul continentului, potrivit stirilepretv.ro.
În Maramureș, la altitudini de peste 1.700 de metri, ploaia torențială s-a transformat într-o ninsoare abundentă, iar la stația meteo Iezer au fost înregistrate temperaturi sub zero grade Celsius. Ceața densă și ninsoarea au transformat radical peisajul, oferind un tablou de iarnă în plină primăvară.
În pasul Mestecăniș din Suceava, stratul de zăpadă a atins aproape cinci centimetri, surprinzându-i pe turiștii veniți cu haine de vară. Proprietarii de pensiuni au fost nevoiți să facă focul pentru a-și încălzi oaspeții.
Furtunile vor afecta întreaga țară, de la vest până la Marea Neagră, iar un plafon gros de nori va acoperi întreaga regiune. La altitudini de peste 1.000 de metri se anunță lapoviță și ninsoare. Zăpada s-a așternut și la Vârful Omu, în Masivul Bucegi.
Unul dintre cele mai severe șocuri termice s-a înregistrat în vestul țării, unde la Timișoara temperaturile au scăzut drastic în doar două zile, de la 30 de grade Celsius la doar 5 grade Celsius în miercuri dimineață.