Furtuni și grindină în mare parte a țării! ANM a emis un cod galben. Ce județe sunt vizate

cod galben

SURSA FOTO: Dreamstime

Meteorologii au lansat o nouă avertizare de tip cod galben în ceea ce privește mai multe județe din România. Vor avea loc furtuni, iar grindina nu va lipsi nici ea. Care sunt zonele vizate?

Marți, meteorologii au emis o avertizare de cod galben care indică prezența instabilității atmosferice, valabilă pentru 12 județe din țară.

După cum precizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), printre județele afectate se numără Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad și Timiș.

Regiunile specificate se vor confrunta cu episoade de instabilitate atmosferică pronunțată, caracterizate prin averse, furtuni, creșteri temporare ale vitezei vântului (cu rafale ce pot atinge 55-70 km/h) localizate pe arii mai restrânse, furtuni și grindină. În intervale scurte de timp sau în perioade cumulate, se așteaptă ca precipitațiile să atingă 20-25 de litri pe metru pătrat, iar izolat să depășească 30-40 de litri pe metru pătrat.

Această alertă va rămâne în vigoare începând de marți, de la ora 14.00, până miercuri, la ora 3.00.

Temperaturile urmează să crească

Meteorologii anunță o viitoare schimbare a condițiilor meteo. În urma precipitațiilor abundente, se anticipează că temperaturile vor crește, putând ajunge chiar la niveluri caniculare.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), subliniază că nivelul ridicat al umidității va contribui la un disconfort termic semnificativ în această perioadă.

“Vorbim în continuare, din păcate, de fenomene de instabilitate atmosferică. Își vor face apariția din nou începând de mâine după-amiază. Mâine vom consemna astfel de fenomene în mod deosebit în zona de munte, dar și în Banat, în Crișana, Transilvania și Nordul Moldovei.

Regimul de temperaturi va fi unul în creștere mâine, deja vom consemna, din nou, 31-32 de grade. Aversele vor fi unele torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe secvențe scurte de timp, vom consemna posibil, din nou, valori și cantități de apă de 15-25, izolat peste 30-40 de litri/metru pătrat.

Astfel de fenomene vor fi de interes și la mijlocul săptămânii, pentru ziua de miercuri și joi, când, mai ales în jumătatea nordică, mâine după-amiază, miercuri, după care cu extindere din nou în partea de Sud și Sud-Est a țării. Debutul lunii lui Cuptor va aduce din nou valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă, 34, posibil 35 de grade.

Cu siguranță vom vorbi, din nou, de disconfort termic în creștere, pentru că umezeala se va menține ridicată, umezeala aerului în atmosferă, astfel încât valori de temperaturi de 33 de grade cu siguranță vor face să resimțim peste 35-37 de grade”, a explicat Elena Mateescu, pentru România TV.