Furtunile au produs daune uriașe în ultimii trei ani. Despăgubiri de peste 34 milioane de lei

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au trimis un comunicat de presă în care arată că despăgubirile plătite în ultimii trei ani au trecut de 34 de milioane de lei, referindu-se la cele plătite pentru pagubele produse de furtuni.

„Conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR, în ultimii 3 ani s-au achitat peste 34 milioane lei cu titlu de despăgubiri doar ca urmare a producerii acestui risc – în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe. Din analiza acestor date reiese că asistăm la o amplificare a acestui fenomen, atât din punct de vedere al valorilor despăgubite, cât şi al numărului de daune avizate asigurătorilor, cu precădere în perioada verii”, se menţionează în comunicat.

Despăgubirile pentru riscul de furtună reprezintă mai mult de 50% din totalul despăgubirilor

Potrivit comunicatului de presă, despăgubirile pentru riscul de furtună reprezintă 52% din totalul despăgubirilor efectuate între 2014 și 2021.

„Furtunile au devenit o realitate tot mai prezentă în viaţa noastră, fiind amplificate de schimbările climatice, iar urmările acestora se regăsesc şi în profilul despăgubirilor. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat ieri în toată ţara este un exemplu elocvent în acest sens. Ne aşteptăm să rezulte un număr semnificativ de dosare de daună”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

Românii se tem cel mai mult de furtuni

Clasamentul amenințărilor de care românilor le este cel mai frică este este condus de riscul de furtună, acesta intrând în categoria fenomenelor naturale extreme cauzate de schimbările climatice.

Un studiu sociologic efectuat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România în cursul anului trecut arată că furtunile violente se află pe primul loc, în timp ce valurile de căldură ocupă a doua poziție.

„Deşi frecvenţa daunelor cauzate de furtunile violente creşte, iar riscurile sunt din ce în ce mai evidente, numărul locuinţelor care beneficiază de o poliţă de asigurare facultativă rămâne relativ scăzut. Aşadar, vom continua prin noi campanii de educaţie financiară, şi nu numai, să fim alături de oamenii care doresc să-şi protejeze cele mai importante bunuri pe care le au: locuinţele”, a subliniat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

Doar locuințele protejate de o poliță obligatorie pot încheia și o asigurare facultativă

Amintim că, la noi în țară, asigurările facultative pot fi încheiate doar de locuințele pentru care a fost deja încheiată o poliță obligatorie PAD, cea care acoperă riscuri precum cutremure, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției.

Polița facultativă protejează locuința la valoarea ei reală pentru incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt sau vandalism.