Cod Galben de furtuni și vijelii în România
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis un Cod Galben de avertizare pentru furtuni și vânt foarte puternic, vizând județele din vestul și centrul României în următoarele trei zile. Conform prognozelor, între 3 și 5 octombrie, regiunile afectate vor experimenta ploi abundente și vânt intensificat.
Începând din seara zilei de joi, 3 octombrie, și până în dimineața zilei de sâmbătă, 5 octombrie, se așteaptă precipitații temporare în zonele:
- Banat
- Crișana
- și Maramureș
Ploile se vor extinde în:
- Transilvania
- Oltenia
- și nord-vestul Munteniei
Cod Galben în România. Cum va fi vremea sâmbătă?
Sâmbătă, 5 octombrie, ploile vor cuprinde majoritatea regiunilor țării, iar duminică, 6 octombrie, precipitațiile vor afecta în special jumătatea de est a teritoriului.
Meteorologii avertizează că vor fi averse, însoțite pe spații restrânse de descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 litri pe metru pătrat, iar în anumite zone, vor depăși 40-50 litri pe metru pătrat.
În regiunile vestice, sud-vestice și estice, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze cuprinse între 40 și 50 km/h.
În Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, se preconizează intensificări ale vântului, cu viteze de 55-65 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70-80 km/h.
Vremea în România, joi, 3 octombrie
În majoritatea regiunilor țării, joi se așteaptă o ușoară creștere a temperaturilor în comparație cu ziua anterioară. Aceasta va aduce valorile termice mai aproape de mediile climatologice caracteristice acestei perioade a anului.
Pe parcursul zilei, cerul va avea un aspect variabil, însă spre seară, în regiunile vestice și nord-vestice, se vor forma nori, iar ploile slabe vor apărea izolat. Vântul va fi predominant slab până la moderat, dar va suferi unele intensificări în sudul Banatului, pe litoral și pe crestele Carpaților Meridionali, cu rafale ce vor atinge între 45 și 55 km/h. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor varia între 15 și 23 de grade.
În regiunile Banat, Crișana, Maramureș și în zona Carpaților Occidentali, cerul va fi predominant înnorat, iar ploile vor fi frecvente, manifestându-se uneori sub formă de averse. Este posibil ca, în anumite locuri, cantitatea de precipitații să depășească 15-20 litri pe metru pătrat. Temperatura se va menține în general în apropierea valorilor medii multianuale.
În restul țării, se preconizează o continuare a creșterii temperaturilor comparativ cu perioada anterioară, valorile diurne urmând să depășească ușor normele specifice sezonului. Cerul va prezenta o variabilitate, cu înnorări și ploi slabe pe arii restrânse.