BMFMS isi poate pierde autorizatia, daca nu fuzioneaza cu BVB sau nu-si majoreaza capitalul

Casatoria intre BVB si BMFMS are viitor, dar cere sacrificii pe care nu toti actionarii sunt dispusi sa le faca. Discutiile legate de impartirea actiunilor fac unificarea imposibila.





Fuziunea Bursei de la Bucuresti cu cea de la Sibiu, lansata cu surle si trambite de catre reprezentantii celor doua institutii, la sfarsitul lui 2004, incepe sa para o utopie. Nu numai ca “mariajul” nu s-a concretizat pana la acest moment, dar sunt tot mai evidente “nepotrivirile de caracter”. Teoretic, toti actorii pietei de capital sunt de acord cu unificarea burselor. Practic, insa, se manifesta rezerve. In mare parte, actionarii neeligibili ai Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) nu-si doresc fuziunea, motivand ca au riscat sa investeasca in piata instrumentelor derivate intr-o perioada cand Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o ignora total.




De necesitatea unei singure piete bursiere incep sa se indoiasca si unii dintre actionarii eligibili. Acestia sunt influentati de intrarea in forta a bursei sibiene in noul an, ceea ce a dus la un recod istoric al valorii tranzactiilor si la cresterea numarului de contracte futures pe actiuni achizitionate.
O tentativa de a submina fuziunea tocmai a esuat in urma cu aproximativ doua saptamani. Propunerea de majorare a capitalului BMFMS, promovata de actionarii neeligibili, a fost respinsa de catre cei majoritari, adica de societatile de brokeraj care, in total, detin 63% din actiuni. Restul de actiuni se afla in posesia unor societati comerciale si a patru SIF-uri. Majoritarii au considerat ca nu se impune o marire a capitalului, de vreme ce s-a stabilit fuziunea cu BVB.



Votul negativ a dat peste cap si alte planuri ale BMFMS, cum ar fi listarea la bursele de la Bucuresti si de la Budapesta. “Nu a fost considerata oportuna majorarea de capital, fiind in contradictie cu decizia de fuziune, care ar rezolva si problema necesarului de capital al BMFMS. Majorarea ar fi insemnat un efort financiar puternic pentru actionarii bursei de la Sibiu, efort care ar fi devenit inutil in cazul fuziunii”, declara Daniel tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare. El considera ca ideea majorarii de capital a venit din partea actionarilor “mai sceptici sau care nu au inteles exact implicatiile acesteia asupra fuziunii”. Daca problema s-ar rezuma la divergentele intre actionarii eligibili si cei neeligibili, solutionarea ar fi relativ simpla. Diferentele de opinii apar insa chiar si in randul societatilor de brokeraj, care, de altfel, au detineri disproportionate la BMFMS.



Pachetul cel mai mare de actiuni, de 16,3%, este detinut de societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, in timp ce ceilalti brokeri nu au mai mult de 5,2%. Mai exact, doar SSIF Broker din Cluj si SSIF Nova Invest din Satu Mare au, fiecare, putin peste 5%, potrivit datelor BMFMS. Dar nu procentajul detinut imparte actionarii in tabere, ci neputinta de a se ajunge la o intelegere in privinta convertirii actiunilor dupa fuziune. O intrebare incuietoare pentru brokeri se refera la actionarii BVB, care nu au actiuni si la BMFMS: cat vor primi ei si daca vor primi ceva.


Situatia este departe de a fi lamurita, iar discutiile devin tot mai incinse. Reprezentantii celor doua piete considera prioritare intersele propriilor actionari, gest necondamnabil, dar care ingreuneaza negocierile. Este motivul pentru care unii actionari si-au pierdut increderea in posibilitatea realizarii fuziunii. “Avand in vedere situatia, personal cred ca unificarea celor doua burse nu va avea loc”, spune Marius Plugaru, presedintele societatii de brokeraj Ieba Trust, adaugand ca dificultatea rezida in faptul ca nu toti actionarii BVB au detineri si la BMFMS.


Pentru Bursa de la Sibiu, problema fuziunii este destul de presanta. Daca nu va fi absorbita de BVB curand, va trebui sa-si majoreze capitalul social la cinci milioane de euro, altfel risca sa-si piarda autorizatia de functionare. Potrivit Regulamentului nr. 14/2004 emis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, capitalul social al unui operator de piata trebuie sa fie, pana la data aderarii Romaniei la UE, de minimum cinci milioane de euro. Capitalul social al BMFMS este, in prezent, sub 500 de mii de euro. “Ne-am angajat in fata CNVM sa majoram capitalul, iar comisia a dat dovada de flexibilitate si a fost de acord ca acest proces sa aiba loc in trei etape”, a precizat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. El s-a aratat, totodata, ingrijorat de varianta pierderii autorizatiei, dat fiind timpul scurt ramas pana la data vehiculata a integrarii.