Bursa: Brokerii nu mai vorbesc aceeasi limba

Negocierile intre actionarii Bursei de Valori Bucuresti si ai celei de la Sibiu au decurs
normal pana la impartirea actiunilor. Miza mare a incins, in cele din urma, spiritele.




Marul discordiei in discutiile privind absorbtia Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) consta in procedura de impartire a actiunilor in urma fuziunii. Situatia nu este tocmai simpla, deoarece nu toti actionarii BVB au detineri si la BMFMS. Comisia desemnata special pentru solutionarea problemei nu a reusit, deocamdata, sa gaseasca formula prin care convertirea actiunilor sa se faca in mod echitabil. Intre timp, actionarii carora nu le surade ideea fuziunii, cei mai multi neeligibili, incearca din rasputeri sa impiedice unificarea pietelor.



De curand, ei au propus majorarea capitalului social al BMFMS, propunere respinsa de catre actionarii majoritari (societatile de brokeraj), desi era agreata si de presedintele institutiei, Teodor Ancuta. Respingerea acestei propuneri are loc dupa ce conducerea BMFMS s-a angajat, in fata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, sa majoreze capitalul la cinci milioane de euro, pana la data aderarii. Comisia a fost de acord ca BMFMS sa parcurga acest proces in trei etape. Angajamentul a fost facut in contextul in care bursa sibiana intentioneaza sa se transforme, anul acesta, in operator de piata.


In viziunea unor brokeri, negocierile au ajuns intr-un punct extrem de sensibil. Reprezentantii BMFMS iau si ei in calcul posibilitatea ca fuziunea sa nu se materializeze. Ei sunt ingrijorati ca, in acest caz, timpul ar putea fi mult prea scurt pentru a pune in aplicare celalalt plan, de majorare a capitalului social. Ceea ce ar putea sa ii coste scump: pierderea autorizatiei de functionare.






 continuare