pietei de capital romanesti. „Din nefericire, procesul legislativ a intarziat foarte mult si am decis sa nu mai asteptam si sa facem ca fuziunea sa se intample la nivel tehnic. In urmatoarele doua-trei saptamani, o sa incepem sa decontam tranzactiile realizate la Bursa Electronica Rasdaq prin sistemul de decontare exitent la BVB”, a precizat presedintele ANSVM. Reprezentantii celor doua piete au pus la punct un nou soft care va prelua, pe acelasi calculator, tranzactiile de la Categoria I a BER, urmand ca pe parcurs sa preia si celelalte categorii. „Atunci cand va aparea legea care va transforma BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni, vom demara si aspectele juridice ale fuziunii”, a mai spus Siminel Andrei. Insa pana la finalizarea fuziunii, la Bursa de Valori Bucuresti a fost o saptamana agitata, chiar daca cresterea accentuata a Bursei din prima saptamana de tranzactionare s-a mai domolit. Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, considera ca acest trend se va mentine cel putin pana la publicarea rezultatelor preliminate ale societatilor tranzactionate la Bursa. „Acest lucru nu inseamna ca nu vom mai inregistra scaderi ale indicilor oficiali ai pietei”, a precizat Brendea.Sectorul financiar a ramas motorul Bursei, tranzactiile incheiate cu actiunile celor cinci SIF-uri si banca Romana pentru Dezvoltare si Banca Transilvania reprezentand peste 60% din valoarea totala inregistrata la BVB. Saptamana care a trecut nu a fost lipsita de informatii importante. Dupa ce cu actiunile Banca Transilvania au fost inregistrate tranzactii importante, in presa s-a vehiculat ideea ca banca este obiectul unei preluari ostile. Cu toate acestea, brokerii sunt de parere ca o preluare ostila ar implica tranzactii mult mai mari decat cele incheiate in ultima perioada. Ei pun cresterea lichiditatii si a cotatiilor acestor tilturi pe seama interesului investitorilor pentru actiunile gratuite pe care le va acorda banca in loc de dividende prin capitalizarea profitului. Castigatoarea saptamanii a fost fara indoiala actiunea Impact. In numai cinci zile, pretul mediu al acestor titluri s-a apreciat cu 14%, ceea ce pentru o actiune foarte lichida este o crestere semnificativa. Alin Brendea este de parere ca majorarea cotatiilor titlurilor Impact, pana la un maxim de 5.350 lei/actiune, se datoreaza informatiilor potrivit carora conducerea intentioneaza sa dubleze capitalul social, in acest an. Investitorii mizeaza pe faptul ca, datorita politicii de majorare a capitalului social, este posibil ca dividendele sa fie capitalizate si sa primeasca in contul acestora actiuni gratuite. Structura indicelui Capital 15 a fost modificata: au fost eliminate actinile Terapia, Oil Terminal si Amonil si au fost introduse santierul Naval Orsova, Siretul Pascani si Rompetrol Well Services.
Interviul saptamanii
Presedintele asociatiei brokerilor, Siminel Andrei, a trimis o scrisoare CNVM-ului prin care pune sub semnul indoielii opiniile consultantilor CONSOB, institutia similara comisiei din Italia, cu privire la elaborarea noii legi a pietei de capital. Prestigiul CONSOB a fost stirbit de de recentul caz Parmalat.
Capital: Care sunt principalele propuneri ale consultantilor italieni pe care ANSVM le considera inoportune?
Siminel Andrei: Este normal ca CONSOB sa nu aiba nici cea mai mica idee privind realitatile locale, la fel de normal pe cat de anormal este sa incerci sa aplici acelasi tratament indiferent de boala! In Romania exista milioane de actionari care nu au primit pe gratis participatii in companiile listate, asa cum se incearca sa se acrediteze, ci dupa ani buni de munca – pentru unii, de fapt, reprezinta tot ce au primit dupa o viata de munca! Tocmai de aceea, legea si organismele de reglementare trebuie sa aiba ca prim scop protejarea acestor actionari – or, propunerea CONSOB, care pleaca de la incapacitatea de a urmari aplicarea legii, este de a delista mii de societati cu milioane de actionari. Nu trebuie uitat ca „a fi listat” apartine unei alte civilizatii, mai inalte; a reveni la SRL-uri fara transparenta, fara corectitudine, nu va conduce decat la subminarea a sapte ani de constructie bursiera. Pentru CONSOB, Romania nu este decat un punct pe agenda si i se aloca timpul corespunzator – pentru noi insa reprezinta tot ceea ce avem.
Capital: Care sunt hibele din legislatie?
Siminel Andrei: Lipsa de semnificatie a facut ca din lege sa lipseasca elemente de progres in domeniul reglementarii, acestea urmand sa fie rezolvate la o data ulterioara, prin regulamente ale CNVM. Dar CNVM trebuia sa emita doua regulamente vitale dezvoltarii pietelor in termen de 90 de zile, de acum aproape doi ani! A amana pentru o data ulterioara echivaleaza la noi cu niciodata. Daca se lucreaza la aceeasi lege pentru a patra oara in ultimii patru ani, este de preferat ca aceasta sa fie cuprinzatoare. In plus, nu trebuie uitat ca CNVM nu dispune de forta interna care sa ii permita sa se opuna influentelor de business, de altfel normale.
Capital: De obicei, marile scandaluri de pe pietele de capital au drept cauza lipsa de transparenta. Ce se poate face ca sa fie eliminate aceste riscuri?
Siminel Andrei: In Romania nu exista, practic, un cadru de reglementare si verificare a emitentilor; politica CNVM in acest domeniu trebuie ajustata corespunzator. Daca CNVM nu poate sa supravegheze un numar asa mare de emitenti, ar trebui ca 200 sa fie supravegheati foarte strict, iar ceilalti, listati pe o piata mai putin stricta din punctul de vedere al transparentei, sa fie investigati numai pe baza sesizarilor sau a reclamatiilor.