Propunerea comună a conducerilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Sibex privind fuziunea de principiu a celor două societăţi nu a captat interesul acţionarilor BVB, adunarea generală extraordinară (AGEA) neîntrunind cvorumul nici la a doua convocare. Fuziunea de principiu a celor două burse a fost aprobată doar de acţionarii Sibex.
După ce vineri, la prima convocare, AGEA de la BVB a fost foarte aproape de întrunirea cvorumului, programarea pentru a doua convocare (sâmbătă) a adus după sine o prezenţă infimă şi, astfel, problema fuziunii de principiu nu a putut fi supusă la vot. În schimb, acţionarii bursei din Sibiu – Sibex – şi-au dat acord asupra fuziunii încă de vineri.
“Dacă la prima convocare a AGEA de la BVB, cvorumul a fost foarte aproape de a fi atins, prezenţa fiind de 69% faţă de minimum 75%, la a doua convocare, când cvorumul conform statutului e de 50%, prezenţa a fost mult mai mică, sub 9% din capitalul social. În acest fel, cel mai important subiect de pe ordinea de zi a AGEA, şi anume, fuziunea de principiu, nu s-a supus la vot”, ne-a declarat Adrian Simionescu, preşedintele casei de brokeraj Vienna Investment Trust.
Potrivit lui, o cauza pentru prezenţa scăzută ar putea fi şi programarea AGEA în apropierea zilei de 1 mai. Pe de altă parte, Simionescu spune că unii acţionari ai BVB nu mai împărtăşesc aceeastă idee a fuziunii.
“Deşi dorinţa unanim acceptată a conducerilor celor două burse este să avem o singură piaţă, din păcate, foarte mulţi acţionari ai BVB nu mai împărtăşesc această idee. În plus, lichiditatea pe piaţa de derivate de la Sibiu a scăzut dramatic în ultima perioadă, problema principală fiind concurenţa puternică din partea unor operatori străini sau intermediari români.
Aceştia au venit să ofere acces la pieţe mult mai dezvoltate, cu mai multe instrumente, cu lichiditate foarte bună şi cu marje foarte mici, ceea ce e rai pentru speculatori. Va fi foarte greu de a recupera aceşti clienţi. Totuşi, mai mult ca sigur propunerea fuziunii va fi repusă pe tapet într-o viitoare adunare generală”, explică Simionescu.