Grupurile elene EFG Eurobank şi Alpha Bank au decis să fuzioneze, dând astfel naştere celui mai important grup bancar din Europa de Sud-Est. Pentru România, această mişcare va însemna fuziunea dintre Alpha Bank şi Bancpost şi, implicit, apariţia unei noi bănci care, după toate calculele, va ocupa locul trei în topul după active în sistemul bancar.
Ce se va întâmpla cu angajaţii celor două bănci sau cu sucursalele lor? Cum vor fi afectaţi clienţii lor şi, nu în ultimul rând, cine va conduce noua bancă? Toate acestea sunt întrebări la care este încă prea devreme pentru a răspunde. Având însă la dispoziţie experienţa fuziunii dintre Unicredit şi HVB Ţiriac (singura de amploare de până acum din România), dar şi polticile de cost duse până acum de cele două bănci, ne putem face o imagine asupra felului în care va arăta noua entitate.
Din perspectiva atractivităţii pentru clienţi (analizând strict costurile practicate acum de bănci la cele mai importante produse şi servicii), ar rezulta că noua bancă ar trebui să preia mai degrabă din caracteristicile Bancpost decât din cele ale Alpha Bank.
Viitoarea evoluţie va depinde însă de mai mulţi parametri, printre care politica de dezvoltare a băncii, dacă va pune accent pe profit rapid (ceea ce ar însemna dobânzi mai mari) sau pe dezvoltare ca volum, dacă se va axa mai ales pe clientelă persoane fizice (decizie care ar fi mai aproape de actuala politică a Bancpost) sau pe finanţarea companiilor, mai ales a celor mici şi mijlocii (mai apropiată de strategia Alpha Bank), dacă va încerca să ofere clienţilor, contra cost, protecţie pe termen lung (specific mai apropiat de Alpha Bank) sau dacă va încerca să vândă produse mai simple.
Cine va conduce banca
Deşi au stiluri diferite, liderii celor două bănci, Peter Weiss la Bancpost şi Sergiu Oprescu la Alpha Bank, au cel puţin un lucru în comun. Ambii sunt cunoscuţi şi respectaţi pe piaţa locală. Din poziţia pe care a ocupat-o la ABN AMRO, Peter Weiss este cunoscut şi apreciat mai ales pe zona corporate şi, în plus, are şi un renume internaţional. De cealaltă parte, Sergiu Oprescu este un bancher apreciat la BNR, de unde ar putea avea sprijin, însă e mai puţin cunoscut pe plan internaţional. A trecut şi prin etapa Bancorex, de unde a plecat pentru a pune bazele Băncii Bucureşti, care ulterior a fost preluată de Alpha Bank. Este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.
Depozite şi Credite
Dacă privim strict din punctul de vedere al costurilor pe care cele două bănci le practică la credite şi al randamentelor pe care le oferă la depozite, noua entitate ar trebui să preia mai degrabă caracteristicile Bancpost. Dacă la depozitele în euro dobânzile pot fi comparabile, oscilând în jurul a 3,2% la Bancpost şi 2,7% la Alpha Bank, în funcţie de scadenţă, la creditele în euro avantajul este clar al Bancpost. La creditele de nevoi, Bancpost are un DAE de 13,3%, în timp ce Alpha sare de 22%. La creditele de locuinţă, dobânzile Bancpost sunt cu până la 4% mai mici la lei.
Marile grupuri bancare vor continua să îşi întărească poziţiile în România (declaraţie din martie 2011 – n.r.)
Sergiu Oprescu, CEO, Alpha
Produse unicat
Inovaţie Atât Bancpost, cât şi Alpha Bank au în acest moment în portofoliu produse şi servicii care nu se regăsesc la cealaltă bancă. Astfel, Bancpost este singura bancă din România care oferă carduri American Express şi una dintre puţinele care au un credit dedicat special pensionarilor.
De partea cealaltă, Alpha Bank a insistat mult în ultimii doi ani pe protecţia clienţilor şi oferă credite cu asigurare pe variaţiile de dobândă. În acelaşi timp, Alpha Bank se remarcă în spaţiul bancar autohton şi prin pachete de produse şi servicii construite în jurul conturilor curente sau al conturilor de economii.